Wanneer gebruik je een oogdouche?

Je ogen zijn zeer belangrijk en zeer kwetsbaar. Daarom draagt men in veel verschillende beroepen en tijdens het uitvoeren van diverse werkzaamheden oogbescherming in de vorm van een veiligheidsbril. Maar ook een veiligheidsbril kan nooit 100% bescherming bieden. Bovendien kan gevaar voor de ogen ook onverwacht ontstaan, op plekken waar een bril niet gedragen hoeft te worden. Daarom zijn in veel bedrijven oogdouches aanwezig. Maar wat doet deze precies en wanneer gebruik je een oogdouche? Wij leggen het je uit. Een oogdouche kan ernstig letsel voorkomen.

Wat doet een oogdouche ook alweer?

Een oogdouche bevat een lichaamsgelijkende vloeistof waarmee de ogen kunnen worden uitgespoeld wanneer deze in contact zijn gekomen met een schadelijke stof. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een splinter van een vast materiaal zoals hout of metaal, maar ook om een gevaarlijke vloeistof.

 

Bij een oogdouche dienen de ogen overvloedig uit te worden gespoeld. In ernstige gevallen bij voorkeur minimaal tien minuten. Er zijn draagbare oogdouches verkrijgbaar: oogspoelflessen.  Deze flessen kunnen worden meegenomen of snel worden gepakt wanneer er ergens een ongeluk met de ogen heeft plaatsgevonden. Daarnaast vind je op veel plekken naast deze flessen ook een vast oogspoelstation. Oogspoelstations zijn meestal aangesloten op het waternet en bieden daarmee een ongelimiteerde spoelcapaciteit.

Wanneer gebruik je een oogdouche?

Oogdouches zijn wettelijk verplicht in ruimtes waarin gewerkt wordt met licht ontvlambare stoffen, stoffen waarbij sprake is van ontploffingsgevaar en giftige/gevaarlijke stoffen. Je gebruikt een oogdouche wanneer de ogen zijn blootgesteld aan deze stoffen. Daarnaast kun je een oogdouche ook gebruiken om kleine vaste deeltjes uit de ogen te spoelen. Zo voorkom je irritatie en mogelijke schade. Denk aan kleine metaal- of houtdeeltjes, maar ook aan stof.

Oogdouche aanschaffen

In de webshop van ARBO winkel kun je de door jou gewenste oogdouche aanschaffen. Naast mobiele oogdouches vind je hier ook oogspoelstations. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou