Waarom een brandblusser keuren?

Je hebt brandblussers. Dat is een verstandige beslissing. Wist je dat het voor bedrijven verplicht is om over goede brandblusmiddelen te beschikken? Met alleen het aanschaffen van brandblussers ben je er nog niet. Je moet er ook voor zorgen dat de brandblussers regelmatig worden gekeurd. 

 

Wat de gevolgen zijn van het niet op tijd laten keuren van je brandblusser(s) zetten we hieronder op een rijtje.

Minder goed branden blussen

We beginnen met een praktisch probleem. Je kunt minder goed branden blussen. Net als alle andere producten kunnen ook brandblussers slijten of kapot gaan. Worden brandblussers niet gekeurd, dan worden slijtage en defecten niet opgemerkt. Totdat het te laat is. Ineens moet je een brand blussen en blijkt dat de blussers niet of niet goed meer werken. Zo’n situatie wil je voorkomen.

Veilige werkplek

Door brandblussers niet te laten keuren breng je je medewerkers onnodig in gevaar. Dat kan leiden tot letsel en zeer gevaarlijke situaties. Medewerkers hebben recht op een veilige werkplek. Als brandblussers niet werken, omdat ze niet zijn gekeurd, ontstaat er een onveilige werksituatie. Dat is niet alleen slecht voor de medewerkers, maar zeker ook voor het imago van jezelf en je bedrijf. 

Weigerende verzekering of sancties

Na brand zal bijna altijd onderzoek volgen. Bijvoorbeeld door de verzekering voor het vaststellen en vergoeden van de schade. Verzekeraars willen weten of aan alle eisen is voldaan. Zorg ervoor dat je kan aantonen dat je brandblussers op het moment van de brand waren goedgekeurd. Kun je dit niet aantonen, dan kan dit leiden tot problemen. Verzekeraars hebben het recht in deze situaties schadevergoeding te weigeren. Daarnaast kan je sancties en boetes krijgen. Een regelmatige keuring is immers wettelijk verplicht. 

Schakel ons in voor het keuren van je brandblussers

Kortom: laat je brandblussers volgens de voorschriften keuren. En dit hoeft niet eens zo vaak te gebeuren. In de meeste bedrijven gaat het om eens per twee jaar. Is er sprake van een groter risico dan kan het gaan om een jaarlijkse of halfjaarlijkse keuring. Wat ook nodig is: wij kunnen je ontzorgen. Neem contact met ons op om je brandblussers te laten keuren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou