Waar kun je het beste blusmiddelen plaatsen?

Dat is een goede vraag. Daar waar de brand uitbreekt: dat zou het eenvoudigste antwoord zijn. Het ding is: je weet natuurlijk nooit waar de brand uitbreekt. Maar je weet wel waar er een verhoogd risico is op brand. Houd hier rekening mee, en kijk naar de eisen en je ontdekt al snel de plekken waar je het beste en blusmiddel kunt plaatsen.

Waar kun je het beste een blusmiddel plaatsen? Zo kom je er achter

Wanneer je blusmiddelen gaat plaatsen, moet je aan wettelijke eisen voldoen. Ten minste: als je een bedrijf bent. Wil je thuis een blusmiddel plaatsen, dan zijn er andere dingen om te overwegen. Daar komen we dadelijk op. We beginnen met professioneel gebruik. Dat wil zeggen: gebruik in het bedrijf.

 

Waar je het beste brandblusmiddelen kunt plaatsen, staat voor een deel vast. Althans: het wordt je voor een deel gemakkelijk gemaakt. Er zijn namelijk wettelijke regels. Eén van die regels is het minimale aantal brandblussers dat je dient te hebben:

 

  • Per 150m2 minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 6 kg poeder of 6 liter schuim. (Per verdieping)
  • Per 225m2 minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 9 kg poeder of 9 liter schuim. (Per verdieping)
  • Minimaal 2 blustoestellen per zone; als een zone kleiner is dan 100 m2 voldoet men met 1 blustoestel van minimaal 6 kg poeder of 6 liter schuim.

 

Dankzij deze regels kun je al een inschatting maken van waar de blussers moeten komen. Ook mag de onderlinge afstand van de blussers nooit meer dan 60 meter zijn.Maar dan begint natuurlijk het logisch nadenken. Blusmiddelen plaats je daar waar:

 

  • Mensen eenvoudig bij kunnen
  • Ze niet geblokkeerd worden door andere spullen
  • Ze effectief branden in de buurt kunnen blussen
  • Op een goede hoogte in het zicht

 

Daarnaast plaats je blusmiddelen op belangrijke plekken. Denk in de centrale hal/receptie, bij trappen en (extra) in ruimtes waar sprake is van een verhoogd brandgevaar.

Advies van ARBO centrum

Wil je weten waar je in jouw bedrijf het beste een blusmiddel kunt plaatsen? Vraag dan de experts van ARBO centrum on advies.

Blusmiddelen thuis

Wil je blusmiddelen thuis gebruiken? Zorg dan voor een centrale plaatsing van waaruit je snel alle plekken in huis kunt bereiken. We snappen dat je thuis een blusser niet in het zicht wilt hangen. Je kunt deze prima in een een kast opbergen, maar zorg er wel voor dat je hem direct kunt pakken.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou