Vuiltje in oog?

Een vuiltje in je oog is vervelend. Meestal onschuldig, maar soms ook echt pijnlijk en gevaarlijk. Heb je een vuiltje in je oog, dan wil je hier gewoon zo snel mogelijk vanaf. In best veel gevallen lukt dan vanzelf. Je oog zal tranen en je zult vaker knipperen. Hierdoor spoelen vuiltjes vaak vanzelf uit je oog. Maar wat nu als dat niet lukt? Dan zijn er gelukkig manieren om hiervoor te zorgen. Er zijn echter ook dingen die je beter niet kunt doen. Je leest erover in dit artikel. 

Een vuiltje in je oog: wat moet je doen?

Heb je een vuiltje in je oog? Ga dan niet wrijven. Zoals we in de inleiding al schreven, gaat het meestal om een onschuldig klein vuiltje of stofdeeltje. Je weet het misschien niet zeker. Wrijven kan zorgen voor irritatie, maar als het een wat groter of harder deeltje is, kan dit misschien zelfs zorgen voor schade aan je oog.

 

De beste manier om een vuiltje uit je oog te krijgen, is door te spoelen met schoon water. Je kunt hiervoor gewoon de kraan gebruiken. Spoel overvloedig totdat je er zeker van bent dat het vuiltje uit je oog is gespoeld. Meestal voel je dit direct. Het kan echter ook zo zijn dat je oog nog een tijdje geirriteerd aanvoelt. Daarom is het belangrijk om lang genoeg te blijven spoelen. Zo heb je de grootste kans dat echt alles wordt weggespoeld. Wellicht gaat het namelijk om meerdere deeltjes.

Wat als er geen water is?

Is er geen water in de buurt? Dan is het beste alternatief om te spoelen met een oogdouche. Die zul je thuis waarschijnlijk niet hebben. In veel bedrijven zijn deze wel aanwezig. Vooral in bedrijven waar er risico is op oogschade door specifieke werkzaamheden. Met een oogdouche bereik je hetzelfde effect als met stromend leidingwater. De fles is voorzien van een lichaams gelijkende vloeistof. Bij een vast stofdeeltje hoef je geen PH-neutrale vloeistof gebruiken. Gaat het om een vloeistof of gas, dan wel. Een oogdouche is voorzien van een speciaal opzetstuk dat je eenvoudig over je oog plaatst zodat je effectief kunt spoelen.

 

Zijn er ook geen oogdouches of oogspoelstations voor handen? Bel dan de huisarts. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een bloedend oog, zeer ernstige pijn of blindheid, bel je 112.

Oogspoeling kopen?

Wil je ervoor zorgen dat je een vuiltje in je oog makkelijk weg kunt spoelen? Koop dan oogspoeling in de webshop van ARBO winkel. De flessen kunnen ook hun waarde bewijzen op plekken waar er wel stromend water is: je kunt ze immers meenemen. Dat is handig voor veel professionals die werkzaamheden op locatie uitvoeren.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou