Veiligheidsvoorschriften heftruck

Voor een heftruck de fabriek verlaat, moet deze goedgekeurd worden. Wil je weten of en wanneer de heftruck is goedgekeurd? Kijk dan op de heftruck. De sticker met daarop de goedkeuring en datum moet op een zichtbare plaats geplakt zijn. Daarna moet een heftruck periodiek gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat het veilig is om ermee te werken. Hier lees je meer over de veiligheidsvoorschriften van de heftruck. Zowel over de voorschriften van de heftruck zelf als over de voorschriften waar de heftruck bestuurder aan moet voldoen.

Veiligheidsvoorschriften heftruck bestuurder

Nu je zeker weet dat de heftruck veilig is om mee te werken, moet je het als bestuurder ook zo veilig mogelijk proberen te houden. Je heftruck certificaat behalen is de eerste in een reeks veiligheidsvoorschriften van de heftruck waar je aan moet voldoen. Daarna zijn er uiteraard ook veiligheidsregels over het gebruik van een heftruck. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

 

  1. Voor je begint met je werkzaamheden controleer je de heftruck op beschadigingen.
  2. Zorg dat je altijd voor je uit kunt kijken als je op de heftruck rijdt met een lading. Houd die met de vorken zo laag mogelijk. Zie je niks: dan rijd je achteruit.
  3. Niemand mag: meerijden, vervoerd worden op de vorken of onder de geheven last staan of lopen.
  4. Lasten mogen nooit te zwaar zijn en goed gestapeld gecentreerd op de vorken liggen.
  5. Ook voor vorkheftruck bestuurders geldt dat verkeersborden in acht genomen moeten worden.
  6. Op een helling: nooit draaien en als je een last draagt en altijd achterstevoren ervan af rijden.

 

ARBO centrum heeft alle cursussen op het gebied van heftruck. Van onervaren beginner tot de herhalingscursus voor de doorgewinterde vorkheftruck chauffeur kun je bij ons terecht. Liever een cursus in de Poolse of Engelse taal? Ook dat is bij ons mogelijk. Schrijf je meteen in bij één van onze vele vestigingen door het hele land!

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou