Tellen alle cursussen mee voor Code 95?

Een Code 95 cursus kun je volgen bij een scholingsinstantie die is gecertificeerd door het CBR. Niet alleen de cursusaanbieder, ook de cursus zelf moet zijn voorzien van deze certificatie door het CBR. Het antwoord is dus: nee, niet alle cursussen tellen mee voor code 95. 

 

Heb je een cursusaanbieder gevonden, laat deze dan snel mogelijk weten dat je de cursus wilt laten meetellen voor code 95. De opleider zal je aanmelden bij het CBR en tijdens de cursus je aanwezigheid registreren. Controleer zelf via mijn CBR of je cursus is aangemeld. Let op: hier ben je zelf verantwoordelijk voor.

Waarom bestaat code 95?

De code 95 regel bestaat in heel Europa. Het doel van de regel is: grotere verkeersveiligheid en minder verkeersongevallen met vrachtwagens en bussen: dus onder beroepschauffeurs. Daarnaast is de code 95 ingevoerd om de CO2 uitstoot te verlagen door reductie van het brandstofverbruik. Daarom is een verplicht onderdeel van de cursus: een dag zuinig rijden, waarbij je door middel van theorie en praktijk leert om zo zuinig mogelijk met jouw voertuig te rijden.

 

Maar vooral is code 95 bedoeld om het imago van de transportsector te verbeteren.

Goede geschoolde chauffeurs zijn breed inzetbaar. Chauffeurs krijgen meer verantwoordelijkheden. Door het volgen van de verplichte cursus vergroot de chauffeur zijn kennis en wordt hij een meer waardevolle medewerker.

Wat leer ik tijdens de cursus code 95?

Wat je leert tijdens de code 95 cursus is afhankelijk van de cursus die je kiest. Sommige zijn meer algemeen van aard, andere zijn zeer specifiek. Maar je kunt denken aan onderwerpen als:

 

  • EHBO;
  • Het besturen van de heftruck en reachtruck;
  • Het zekeren van lading;
  • Het bedienen van de autolaadkraan;
  • Het werken met de digitale tachograaf;
  • Hoe voorkom je fysieke belasting?;
  • De verkeersregels.

Wil jij een code 95 opleiding volgen?

ARBO centrum is een erkende opleidingsinstantie voor het volgen van Code 95 cursussen. Aanmelden gaat gemakkelijk via de website. Daar vind je ook alle informatie. Zo kun je zien voor hoeveel uren de cursus meetelt. Je bent verplicht elke 5 jaar minimaal 35 uur aan Code 95 nascholing te volgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »