Teek verwijderen bij een mens

Het is belangrijk om na een tekenbeet  de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Maar wat is de beste manier om een teek te verwijderen bij een mens? Belangrijk is om de teek niet te verdoven met bijvoorbeeld alcohol, dit vergroot de kans dat ziekten zich verspreiden. Dat is het laatste wat je wilt natuurlijk. Wat moet je dan wel doen? Lees alles over het verwijderen van een teek bij mensen in dit artikel.

Hoe verwijder je een teek bij een mens?

Eerst even de basis, want hoe weet je nou of je een tekenbeet hebt? Teken leven in de natuur en zijn actief van maart tot november. Ben dus alert als je op pad bent geweest in de natuur. Check hierna even de knieholtes, oksels en andere meer vochtige plekken op je lichaam. Op het moment dat je een tekenbeet hebt, zie je een klein zwart puntje op de huid.

 

Zodra de teek zich heeft vastgebeten, zuigt hij zich langzaam vol met bloed. Vanaf dan ziet de teek er uit als een grijs of bruinzwart bolletje. De grootte van de teek is dan ongeveer 1 centimeter dus op dat moment redelijk goed waar te nemen. Na enkele dagen laat de teek vanzelf weer los. Een tekenbeet is pijnloos waardoor je deze niet opmerkt. Het is daarom belangrijk om jezelf (en je kinderen) goed controleert na een uitstapje in de natuur.

 

Als je onverhoopt een tekenbeet hebt vastgesteld is het belangrijk deze snel en effectief te verwijderen. Hier zijn speciale tekenpincetten voor, waarmee je de teek eenvoudig en veilig kan verwijderen. Hoe doe je dit het beste?

 

  • Pak met een puntig pincet de teek zo dicht mogelijk op je huid
  • Houd de pincet parallel aan de huid (en lees gebruiksaanwijzing bij een tekenpincet)
  • Trek de teek voorzichtig en zonder te draaien uit de huid
  • Mocht er een deel achterblijven in de huid, dan komt dit er vanzelf uit
  • Maak het wondje goed schoon met alcohol

Teek veilig verwijderen?

Vanaf nu teken veilig en eenvoudig verwijderen? Bestel dan nu de speciale tekenpincet in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.