Reanimeren, hoe zit dat ook alweer?

Het zal je maar gebeuren, je vader, moeder, kind, collega of een totaal vreemde krijgt voor jouw ogen een hartstilstand. Jij bent er het dichtst bij… Wat doe je dan? Natuurlijk je wil helpen, maar hoe gaat dat ook alweer… reanimeren

 

Je herinnert je wel iets van een EHBO cursus lang geleden, of misschien heb je een BHV cursus gedaan? Dan weet je de basis bij het verlenen van eerste hulp. Maar een reanimatie, hoe moet dat ook alweer. Wanneer je in een situatie terecht komt waarin je werkelijk een reanimatie moet toepassen, dan is het totaal anders als bij het oefenen op een pop.  Misschien ervaar je een enorme stress, je voelt je mogelijk enorm verantwoordelijk, de adrenaline giert door je lijf. Dit wil je toch niet? Daarom is het enorm van belang, regelmatig te oefenen, maar ook om meermaals te checken wat de volgorde van handelingen, bij een reanimatie, ook alweer is. 

 

Een reanimatie kan het leven van een dierbare redden, eigenlijk zou het een verplichting moeten zijn om al op de middelbare school reanimatie cursussen te geven en dit met regelmaat blijven herhalen de rest van je leven. In de loop der jaren is de volgorde van handelingen bij een reanimatie nog weleens gewijzigd. Gelukkig hebben artsen en wetenschappers ontdekt wat de beste manier is, een reanimatie waarop de kans op overleven het grootst is. Maar dan moet je de volgorde van reanimeren wel weten. Dankzij de verplichte BHV eisen zijn er in Nederland gelukkig heel veel mensen die kunnen reanimeren en dit ook regelmatig oefenen.

 

In Nederland worden per jaar 17.000 mensen, buiten het ziekenhuis, getroffen door een hartstilstand, cijfers welke worden bijgehouden door onder andere de Hartstichting. Waar 20 jaar geleden er nog maar een kans op overleven van 9 procent was, is dat tegenwoordig 23 procent. Mede dankzij het gebruik van AED’s en het feit dat omstanders tegenwoordig al beginnen met de reanimatie voordat de hulpdiensten ter plaatse komen.

 

Van de personen welke dankzij een reanimatie overleven komt 90 procent zonder hersenschade weer uit het ziekenhuis.

 

Maar even terug naar het begin…

Reanimatie in 6 stappen

Allereerst roep je om hulp als je alleen bent

 

  1. Controleer het bewustzijn van de persoon
  2. Bel 112!!
  3. Controleer de ademhaling
  4. Start met 30 borstcompressies
  5. Beadem 2 keer
  6. Is er een AED, zet deze dan in!

 

Wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn die kunnen reanimeren, wissel elkaar dan af, zo hou je het langer vol. Een reanimatie kost veel kracht en energie, zeker in zo’n stressvolle situatie. Bovendien duurt het wachten op hulpdiensten altijd even, voor je gevoel sowieso te lang.

Ben je verplicht te reanimeren?

Kort door de bocht gezegd, nee, je bent niet verplicht iemand te reanimeren. Waartoe je wel verplicht bent als burger, is hulp verlenen aan hen die dat nodig hebben. Dit kan ook zijn het bellen van het alarmnummer 112, of meer hulp regelen.

Kun je reanimeren? Pas het dan ook toe.

Je bent in Nederland strafbaar als je op geen enkele manier hulp biedt aan een ander persoon die in levensgevaar is. Hiervoor kan zelfs een gevangenisstraf gegeven worden.

Wat kan ARBO centrum voor jou betekenen?

Bij ARBO centrum kun je verschillende veiligheidscursussen volgen, waaronder ook BHV, EHBO of een AED training. Op een vestiging bij jou in de buurt ben je van harte welkom, wij willen net als jij alles doen voor jouw veiligheid, of die van je familie, collega’s of omstanders.

Hou jij je reanimatie skills up to date? Dan doen wij dat ook.

 

 

 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou