Mond op mond beademing

Mond op mond beademing is een cruciaal onderdeel van reanimeren, samen met het gebruiken van een AED of het geven van borstcompressies. Mond op mond beademing zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het bloed van het slachtoffer met een hartstilstand aanwezig blijft. Dit is cruciaal voor de vitale functies en organen. Het ziet er op tv vaak zo eenvoudig uit. Maar is dat het ook? In dit artikel lees je hoe mond op mond beademing werkt en waarom je op tv vaak niet de goede voorbeelden ziet.

Hoe werkt mond op mond beademing?

Door mond op mond beademing te geven, zorg je middels je eigen mond ervoor dat een slachtoffer zuurstof binnen krijgt. Dat is uiteraard lang niet zoveel als wanneer een slachtoffer zelf zou inademen, maar een slachtoffer van een hartstilstand ademt niet meer en dus is mond op mond beademing cruciaal.

 

Mond op mond beademing pas je toe door het hoofd van het slachtoffer iets achterover te buigen, de neus met duim en wijsvinger dicht te knijpen en jouw mond vanaf de zijkant van het gezicht helemaal over de geopende mond van het slachtoffer te plaatsen. Vervolgens blaas je met enige kracht jouw adem uit in de mond van het slachtoffer.

 

Bij baby’s en kleine kinderen werkt het iets anders. Allereerst plaats je bij hen jouw mond over hun mond en neus. Je knijpt het neusje dus niet dicht. Deze aanpak hanteer je omdat het hoofd van kleine kinderen vaak te klein is om alleen met jouw mond hun mond te omsluiten. Ook blaas je bij kleine kinderen iets minder krachtig uit.

Wat gaat er vaak fout?

Mond op mond beademing is onmisbaar. Bij een reanimatie is het het allerbelangrijkste om weer een hartslag te krijgen. Vaak zie je in films en series dat mensen direct starten met beademen. Start echter altijd eerst met borstcompressies of een AED. Borstcompressies voer je 1 minuut uit en vervolgens beadem je het slachtoffer twee keer en ga je weer verder met het geven van compressies. Gebruik je een AED, dan volg je de instructies van het apparaat op. Het is dus een misvatting dat mond op mond beademing elke paar seconden toegepast moet worden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.