Moet een brandslanghaspel verzegeld zijn?

Water is in veel gevallen het beste middel om een brand te blussen. Daarom is in grote gebouwen de installatie van één of meer brandslanghaspels verplicht.

Brandslanghaspels zijn aangesloten op de waterleiding. En dat is een voordeel. Want hierdoor kan je bij brand onbeperkt blijven blussen. Het nadeel is dat bij weinig gebruik het water in de leiding naar de brandslanghaspels stilstaat. In stilstaand water kan legionella groeien. Dat is levensgevaarlijk. Daarom verzegel je de hoofdkraan van de brandslanghaspel. Dit voorkomt onnodig gebruik en verkleint de kans op legionellabesmetting. Gebruik de brandslanghaspel alleen in noodsituaties en verzegel de hoofdkraan.

Onderhoud en verzegeling

Eens per jaar wordt de brandslanghaspel gecontroleerd en schoongespoeld. Na iedere keuring wordt een nieuwe verzegeling aangebracht. De verzegeling bestaat uit een dunne zegelstaart die speciaal is ontworpen voor brandslanghaspels en volledig kan worden aangetrokken. Door het gebruik van een dunne zegelstaart kan de verzegeling bij brand snel en gemakkelijk worden verwijderd.

Is een brandslanghaspel verplicht?

In een pand groter dan 500 m2, is een brandslanghaspel verplicht. Elke plek in het pand moet kunnen worden bereikt met de brandslanghaspel. Dat betekent dat als één brandslaghaspel niet alle plekken bereikt, er meerdere moeten worden geïnstalleerd. Bestaat het pand uit meer dan één verdieping? Dan moet op iedere verdieping minimaal één brandslanghaspel worden geïnstalleerd.

Er zijn aanvullende eisen aan de capaciteit van de brandslaghaspel:

  • De brandslanghaspel is aangesloten op de waterleiding;
  • De brandslanghaspel wordt niet geplaatst in een vluchttrappenhuis;
  • De lengte van de slang is maximaal 30 m;
  • De statische waterdruk is minimaal 100 kPa;
  • De wateropbrengst is minimaal 1,3 kubieke meter per uur.


Is je pand kleiner dan 500 m2? Dan nog is het verstandig om een brandslanghaspel te installeren. En is er een hoog risico op brand? Dan kan dit zelfs verplicht zijn.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou