Logistiek, wat is dat?

Je hoort deze term vaak voorbijkomen. Dit komt omdat logistiek heel breed is. Daarnaast is logistiek ook iets dat voor ieder bedrijf aan de orde is. Vooral voor bedrijven die ook maar iets met producten of grondstoffen doen. Bij logistiek moet je denken aan werkzaamheden als organiseren, besturen, plannen, uitvoeren etc. Zonder goede logistiek zouden er maar weinig bedrijven bestaanHet gaat over het algemeen om het goed transporteren van goederen van de ene naar de andere plek. Hiervoor moeten verschillende aspecten op orde zijn.  

De logistieke ketting

Om een logistiek proces goed te laten verlopen moet alles kloppen. Dit proces gaat vanaf de grondstoffen tot het eindproduct bij jou op de deurmat. Dit hele traject noemt men de ‘supply chain’ of in het Nederlands, de logistieke ketting. Als bedrijf moet je altijd zorgen dat de voorraad op orde is. Dit is moeilijker dan men denkt. Ieder bedrijf wil klanten zo snel en goed mogelijk kunnen helpen, daarvoor moet alles in huis zijn. Dit noemt men voorraadbeheer. De volgende stap is distributie. 

Distributie

De voorraad moet natuurlijk ergens opgeslagen worden. Vaak gebeurt dit in een magazijn. Hier werken veel mensen samen om producten zo snel mogelijk bij de klant te krijgen. In grotere magazijnen wordt er vaak gebruik gemaakt van logistieke voertuigen. Denk hierbij aan voertuigen als een heftruck, een reachtruck of een elektrische pallettruck. Hiermee kunnen zwaardere objecten makkelijk vervoerd worden. Daarnaast kan er vaak in grotere getalen worden vervoerd. Deze voertuigen bevorderen dus sterk het logistieke proces. Deze voertuigen zijn cruciaal voor bedrijven in de logistiek. 

Natuurlijk is een magazijn niet de enige plek waar goederen worden opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan havens. Hier staan vaak duizenden containers met goederen opgeslagen om verscheept te worden. Ook hier zijn weer verschillende voertuigen nodig voor het verbeteren van het logistieke proces. Zo zijn er dus verschillende situaties waar verschillende voertuigen nodig zijn. Of je deze zomaar kunt besturen? Daarover lees je meer in het artikel “Mag ik verschillende logistieke voertuigen besturen zonder cursus?

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.