Is heftruck rijden moeilijk?

Heftruck rijden zonder certificaat

Helaas zien we dit toch nog vaak voorbij komen. Mensen roepen dingen als ‘ach, ik heb geen papiertje nodig. Ik heb al jarenlang ervaring!’. Of bijvoorbeeld ‘Ik leer het wel van mijn collega, dan kan ik daarna direct zelf gaan rijden’. De gevaren van het zomaar besturen van een heftruck, zonder daarvoor een gedegen opleiding te hebben gehad, zijn soms niet te overzien. Ook verzekeringstechnisch is het niet verstandig om zonder certificaat een heftruck te gaan besturen.

Verschil heftruck en reachtruck

Waar een heftruck aan de voorkant is voorzien van een mast, zit deze bij de reachtruck dwars op het voertuig. Het voornaamste verschil is dat de mast met daaraan de vork bij een reachtruck in zijn geheel kan worden verschoven naar voren en weer naar achteren (reachen). Als de mast volledig is ingeschoven is de mast een stuk korter en kan de reachtruck makkelijk worden gebruikt in bijvoorbeeld smalle gangen. Ook hebben reachtrucks maar één achterwiel, waardoor de draaicirkel erg klein is. Heftrucks hebben daarentegen drie of vier wielen.

Is heftruck rijden moeilijk?

Een heftruck besturen moet zeer zeker niet worden onderschat. Het besturen van een heftruck wordt niet zozeer bestempeld als moeilijk, maar zonder enige instructie en/of praktijkervaring zullen de meeste mensen niet weten hoe je een heftruck bestuurd. Een heftruck basiscursus volgen is dan ook zeker aan te raden, juist de theorie van een heftruck is erg leerzaam en helpt je om een goede heftruck chauffeur te worden.

 

Bij ARBO centrum hebben wij intern zeer vakkundige instructeurs, die je alles op het gebied van heftruck rijden kunnen leren. Deze cursussen zijn te volgen op 1 van onze 10 vestingen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.