Hoe vaak moet je een RI&E uitvoeren?

Wettelijk gezien wordt er geen harde uitspraak gedaan over de houdbaarheid van een RI&E. Dat wil niet zeggen dat als je er maar ooit eentje gemaakt hebt en evalueert, je aan je verplichting hebt voldaan. Er zijn een aantal overwegingen wanneer een nieuw RI&E plan nodig is.

Wanneer moet je opnieuw een RI&E uitvoeren?

Er zijn diverse redenen te bedenken die ervoor zorgen dat het verstandig of zelfs belangrijk is om de RI&E te controleren en wellicht te herzien.

 

  • Het bedrijf verandert. Verhuizingen naar een andere plaats van het hele bedrijf of interne verhuizingen maken nieuwe risico’s mogelijk. Deze wil je natuurlijk zo snel mogelijk in kaart brengen in een RI&E plan.
  • Er is een sterke verandering in het aantal werknemers. Het aantal is kleiner geworden of juist enorm gegroeid. Dit brengt nieuwe risico’s met zich mee. Breng deze in kaart.
  • De werkzaamheden van de organisatie veranderen. In zekere zin is er dan sprake van een nieuwe onderneming waar een nieuw RI&E plan bij hoort.
  • Je bedrijf behoort tot een sector waarin het verplicht is om periodiek een nieuw RI&E plan op te stellen

Tot zover is het best duidelijk. Maar wat als er eigenlijk niet zoveel veranderd is in de loop der tijd? En je verwacht ook niet dat er snel iets gaat veranderen? Draag er dan zorg voor dat de RI&E actueel blijft.

Een RI&E moet actueel zijn

Als je denkt dat er weinig in je bedrijf verandert, zie je wellicht dingen over het hoofd. Personeel wordt ouder. Inventaris verandert. De productiesystemen worden ouder. En met jaren komt wijsheid, maar ook gebreken of risico’s.

Hoe vaak moet je dan een RI&E uitvoeren?

ARBO centrum raadt je aan om in elk geval na 3 tot 5 jaar een nieuw RI&E plan te maken. Zo blijf je kritisch kijken naar je bedrijf en houd je het bedrijf met al zijn werknemers optimaal gezond. Je komt dan niet voor verrassingen te staan als de Inspectie SZW vindt dat de RI&E niet meer actueel is. Uiteraard verwerk je tussentijds belangrijke wijzigingen en toevoegingen in het plan.

 

ARBO centrum weet alles van RI&E. Onze specialisten helpen je graag verder. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou