Hoe vaak moet een EHBO koffer gekeurd worden?

Heb je een bedrijf en gebruik je daarom de EHBO-koffer bedrijfsmatig? Dan moet deze verplicht worden gekeurd. Hoe vaak? Dat is afhankelijk van je branche en organisatie. In principe moet een EHBO-koffer elk jaar worden gekeurd.

Er zijn uitzonderingen. Heb je een bedrijf waarin sprake is van verhoogd risico? Dan is een halfjaarlijkse keuring verplicht. Overigens gelden bovenstaande afspraken ook voor verenigingen en sportclubs.

Aan welke eisen moet de keuring voldoen?

De keuring van een EHBO-koffer moet altijd worden uitgevoerd door een officieel gecertificeerde instantie zoals ARBO centrum. Wordt de EHBO-koffer goedgekeurd, dan wordt deze voorzien van een officiële keuringssticker met keuringsdatum.

Wordt de EHBO-koffer afgekeurd, dan zijn er twee opties. Of de koffer wordt in z’n geheel vervangen, of de artikelen in de koffer worden dusdanig vervangen of aangevuld dat de koffer wel wordt goedgekeurd.

Hoe ziet de keuring eruit?

Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de EHBO-koffer nog aan alle eisen voldoet. Is de koffer compleet? Vallen alle artikelen nog binnen de houdbaarheidsdatum? Voor diverse artikelen geldt een beperkte houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat als deze datum verstreken is, optimale werking van deze artikelen niet meer gegarandeerd kan worden.

Wat kan ik zelf doen?

Het is een goede zaak dat de keuring van EHBO-koffers verplicht is. Maar, als er sprake is van veelvuldig gebruik van de koffer, dan kan het zijn dat zelfs een halfjaarlijkse keuringsverplichting niet voldoende is.  Een ongeluk zit in een klein hoekje en medewerkers moeten altijd kunnen vertrouwen op een volledige EHBO koffer. Maak er daarom een gewoonte van direct na gebruik de koffer weer aan te vullen. Dit is niet alleen beter voor de veiligheid van je medewerkers,  ook de keuring verloopt waarschijnlijk een stuk soepeler.

Hoe zit het met particulieren?

Voor particulieren is er geen verplicht om de EHBO koffer te laten keuren. Verstandig is dit natuurlijk wel. Ook privé wil je natuurlijk kunnen vertrouwen op een koffer die in alle aspecten helemaal in orde is.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou