Hoe lang is BHV geldig?

Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar. In de ARBOwet is bepaald dat men de BHV periodiek moet herhalen. Wie een BHV certificaat heeft gehaald, mag zichzelf een jaar lang gecertificeerd BHV-er noemen. Echter, na het volgen van een enkele BHV cursus houdt het niet op.

 

Omdat een BHV-certificaat een jaar lang geldig is, zullen BHV-ers elk jaar een herhalingscursus moeten volgen om de BHV-status te behouden. Na het succesvol afronden van een herhalingscursus, wordt er opnieuw een certificaat voor een jaar afgegeven. Dit is iets om in de gaten te houden, want de aanwezigheid van medewerkers met een geldig certificaat voor BHV is verplicht.

Is BHV herhaling verplicht?

Een logische vraag die volgt op “Hoe lang is BHV geldig”, is natuurlijk: is BHV herhaling verplicht? Het zal wellicht verbazen dat een BHV herhaling niet verplicht is. Is de BHV verlopen, dan mag een medewerker zich simpelweg niet langer bedrijfshulpverlener noemen. Opnieuw een BHV cursus volgen lost dit op. Vanwege de verplichting van de aanwezigheid van een gecertificeerde BHV’er in elk bedrijf, is het essentieel om de kennis van elke bedrijfshulpverlener op peil te houden. Afhankelijk van de grootte en de sector van de organisatie kan de aanwezigheid van meerdere BHV’ers verplicht zijn)

 

Hoewel BHV herhaling niet verplicht is, zal in de praktijk dus gezorgd moeten worden voor gecertificeerde BHV’ers. Wanneer besloten wordt om huidige BHV’ers geen BHV herhaling te laten volgen, zullen nieuwe medewerkers een BHV cursus moeten volgen om te voldoen aan de verplichte aanwezigheid van een of meerdere bedrijfshulpverleners.

BHV herhaling

Een jaarlijkse BHV herhaling zorgt ervoor dat een BHV’er zich ook zo mag blijven noemen. Wanneer de BHV geldigheid op korte termijn verloopt, is het verstandig om een BHV herhalingscursus te volgen. Zo’n BHV herhaling zorgt ervoor dat alle benodigde theorie en de praktijk opnieuw worden behandeld. Optimale hulp van een bedrijfshulpverlener tijdens calamiteiten is zo geborgd. Hoewel een BHV niet voor iedereen verplicht is, is een organisatie wel verplicht een aantal BHV’ers op te leiden en deze optijd een BHV herhalingscursus te laten volgen. Temeer omdat er tijdens de herhalingscursus ook aandacht wordt besteed aan nieuwe ontwikkelingen en technieken.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.