Hoe hoog mag koolmonoxide zijn?
Koolmonoxide, ook wel bekend als kolendamp, is een verbinding van koolstof en zuurstof. Dat klinkt niet zo gevaarlijk, maar dat is het wel. In grote hoeveelheden is koolmonoxide zelfs dodelijk. Adem je teveel dan koolmonoxide in dan kan je een vergiftiging oplopen.
Koolmonoxidevergiftiging ontstaat bij een onvolledige verbranding van kolen of gas. Vindt dit ook nog eens plaats in een ruimte die niet of slecht geventileerd is, dan is dit levensgevaarlijk.
Bij een koolmonoxidevergiftiging verlies je het bewustzijn verliezen en kan je stikken.
Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) richtlijnen opgesteld. Hoe hoog mag koolmonoxide in cijfers zijn?
Hieronder de cijfers
Het basisniveau bij koolmonoxide in de buitenlucht is 1 PPM. PPM staat voor Parts Per Million. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 PPM bij continue blootstelling. Dit mag oplopen naar 26 PPM bij 1 uur per dag.
Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 PPM, een veelvoud dus. Bij zo’n concentratie kan acute koolmonoxidevergiftiging ontstaan. Maar vergis je niet: ook in lagere concentraties kan koolmonoxide gevaarlijk zijn.
Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?
Wat koolmonoxide zo gevaarlijk maakt, is dat het reukloos is. Je hebt niet door dat je het inademt. Ben je in een ruimte waar koolmonoxide vrij kan komen? En krijg je plotseling griepverschijnselen? Ben je misselijk, slaperig of heb je een versnelde hartslag? Dit kan wijzen op een koolmonoxide vergiftiging. Zorg er dan voor dat je meteen frisse lucht krijgt. Open ramen en deuren en verlaat de ruimte direct.
Wanneer kies je voor koolmonoxidemelders?
Is er risico op koolmonoxidevergiftiging? Kies dan voor een koolmonoxidemelder. Bijvoorbeeld in de ruimte waar je cv ketel staat. Maar ook in andere ruimten waar gas wordt verbrand. Denk aan ovens en gasfornuizen, geisers en, gaskachels. Maar ook houtkachels die niet goed branden (bijvoorbeeld door vervuiling in de schoorsteen) vormen een risico.
Direct een BHV cursus inplannen?
Relevante artikelen voor jou
Wanneer mag verband eraf na een operatie?
Wanneer mag verband eraf na een operatie? Wanneer je een operatie hebt ondergaan, is een goede wondverzorging cruciaal voor een vlotte en veilige genezing. Een
Welke verbandmiddelen zijn?
Welke verbandmiddelen zijn er? Verbandmiddelen zijn essentiële onderdelen van elke EHBO-kit. Ze spelen een cruciale rol in de Eerste Hulp bij verwondingen. Er is een
Welk verband doe je op een brandwond?
Welk verband doe je op een brandwond? Brandwonden zijn in ernstigere gevallen verwondingen die onmiddellijke aandacht en zorgvuldige behandeling vereisen. Eén van de belangrijkste aspecten