Hoe gebruik je een oogdouche?

Ogen zijn bijzonder kwetsbaar. Wanneer de ogen letsel oplopen, is het van cruciaal belang om hier zo snel mogelijk bij te zijn en de bron zo snel mogelijk te neutraliseren. Vloeistoffen of kleine deeltjes in de ogen kunnen worden uitgespoeld. Een oogdouche is hierbij onmisbaar. Maar hoe gebruik je een oogdouche?

Hoe gebruik je een oogdouche? De werking uitgelegd

Voordat de oogdouche behandeld wordt, is het belangrijk om eerst het verschil tussen een oogdouche en een oogspoelfles te kennen. Beide oplossingen zijn ontworpen om stoffen (hetzij chemisch/vloeistof, hetzij kleine vaste deeltjes) effectief uit het oog te spoelen. Door overvloedig te spoelen met een op lichaamseigen vloeistoffen gebaseerd middel of water, is de kans groot dat de bron van het letsel uit het oog verwijderd kan worden.

 

Een oogspoelfles is zeer handig en belangrijk omdat deze altijd en overal gebruikt kan worden. Een spoelfles kan worden meegenomen, en dus ter plekke worden gebruikt. Een mogelijk nadeel van deze oplossing is de beperkte capaciteit. De fles kan leegraken nog voordat alle stoffen uit het oog zijn gespoeld.

 

Een oogdouche heeft een grotere capaciteit. Deze kent dan ook meestal een vaste plek, hoewel er ook mobiele oogdouches leverbaar zijn. Een oogdouche is ontworpen om eenvoudig te werken. Bediening geschiedt met een grote hendel. Bij letsel wordt de hendel overgehaald om de douche te laten sproeien. Vervolgens brengt men het hoofd naar voren en plaatst men de ogen in de straal van de oogdouche.

Optimaal gebruik

Hoe gebruik je een oogdouche optimaal? Om een maximale werking te garanderen, is het goed om met de volgende punten rekening te houden:

 

  • Zorg ervoor dat de oogdouche altijd werkt en deze regelmatig gecontroleerd wordt
  • De watertoevoer mag nooit kunnen bevriezen
  • Idealiter komt er lauw water uit de oogdouche, omdat spoelen met erg koud water ongemakkelijk is en ervoor kan zorgen dat mensen stoppen met spoelen
  • Plaats de oogdouche op een duidelijke, goed toegankelijke plek en een werkbare hoogte
  • Spoel bij ernstig letsel minimaal 15 minuten.

 

In de webwinkel van ARBO winkel kunnen oogspoelflessen en oogspoelstations worden aangeschaft.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.