Hoe draag je een mitella?

Een mitella draag je om een duidelijke reden. Je hebt een kwetsuur ergens aan je arm of schouder opgelopen. Het is de bedoeling dat die plek wordt ontlast. Dat kan met behulp van een mitella. Maar dan moet je deze wel op de juiste manier dragen. Hoe draag je een mitella? Je leest het in dit artikel.

Hoe draag je in mitella in de basis?

Hoe je een mitella draagt, hangt ook af van wat je mankeert. Vooral van het lichaamsdeel waar je een kwetsuur hebt. In de basis wordt een mitella altijd op dezelfde manier gedragen. Wil je precies weten hoe? Lees dan dit artikel: hoe doe je een mitella om?

Hoe draag je een mitella bij verschillende kwetsuren?

Een mitella kan bij veel verschillende kwetsuren worden gebruikt. Denk aan je onderarm, elleboog of schouder. Ook kan het gaan om breuken, kneuzingen en peesontstekingen, om maar enkele voorbeelden te noemen. Om ervoor te zorgen dat het herstel sneller verloopt, is het belangrijk om de mitella op de juiste manier te dragen (aan te leggen). Het is belangrijk om twee dingen goed te onthouden:

 

  • Plaats de knoop de mitella altijd zo dat je hand hoger ligt dan je elleboog.
  • Zorg voor een positie en hoogte waarbij het gekwetste lichaamsdeel wordt ondersteund en ontzien

 

Voor de juiste ondersteuning zorg je door de mitella op de juiste hoogte vast te knopen. Hoe hoog dit moet zijn, kun je eerst zonder mitella uitproberen. Laat het gekwetste deel op je andere arm rusten of ondersteun de gekwetste arm met je andere arm. Door je gekwetste arm voorzichtig omhoog te duwen, voel je het juiste punt waarop je arm de ideale ondersteuning krijgt. Het gekwetste deel moet worden ontzien zonder dat je arm op een ander punt hierdoor te zwaar belast wordt.

Wanneer wel en niet een mitella?

Een mitella kan in zeer veel gevallen worden gebruikt. Soms is het beter om een brede das of sling te gebruiken. Hierbij hangt je elleboog niet in de mitella. Bij schouderletsel wordt vaak gekozen voor deze optie. Bij kwetsuren lager aan de arm, bijvoorbeeld aan de onderarm of pols, is een mitella weer de meest gebruikte optie omdat deze de gehele onderarm kan ondersteunen.

 

Weet je niet zeker wat voor jou de beste optie is? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou