Hoe doe je een mitella om?

Heb je weleens een kneuzing of breuk gehad aan je arm, pols of schouder? Dan heb je vast een mitella moeten dragen. Een mitella is een driekante doek die met een knoop wordt gedragen om de nek. Hoe je deze doek omdoet is niet moeilijk, maar je moet het wel even weten. Dus: hoe doe je een mitella om? Lees verder.

Een mitella om doen: zo werkt het

Misschien heb je al eens geoefend tijdens een BHV- of EHBO-training? We leggen het graag nog een keer voor je uit. Tip: heb je geen driekante doek? Vouw dan een grote doek tot driehoek.

Er zijn twee manieren om een mitella om te doen. Gaat het om een breuk? Dan moet de onderarm altijd horizontaal rusten in de mitella. Bij een wond of kneuzing is het juist belangrijk dat de hand hoger dan de elleboog ligt. Zo voorkom je zwelling. 

  • Je haalt de mitella tussen de gewonde arm en het lichaam door.
  • Je legt de mitella in de lengte van het lichaam. De korte punt moet naar de gewonde arm zijn gericht.
  • Vervolgens haal je de onderste punt van de mitella naar de schouder en trek je deze door achter de nek.
  • Daar kom je de bovenste punt tegen. Knoop de twee punten aan elkaar op de gezonde schouder. Denk erom, leg de knoop altijd naast het oor. Niet achter de nek. Dit gaat irriteren bij het dragen van kleding of een jas.
  • Je hebt nu een punt bij de elleboog. Deze kan je naar voren vouwen en vastmaken met een veiligheidsspeld.
  • Let er altijd op dat het vingerkootje van de pink buiten de mitella steekt.

 

Het spreekt voor zich dat je deze instructies niet uit kunt voeren wanneer je zelf een kwetsuur hebt. Vraag daarom altijd aan een ander om een mitella bij jou om te doen. Zorg ervoor dat diegene weet hoe dit werkt.

Waarom gebruik je een mitella?

Een mitella geeft ondersteuning en rust. Zo ontzie je de plek waar je een kwetsuur hebt en dat zorgt voor sneller herstel. Eventuele zwelling kan worden voorkomen door de arm zoveel mogelijk hoog te houden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou