Hand verbrand?

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Een hand verbrandt vaak omdat je die natuurlijk voortdurend gebruikt. Wat moet en kun je doen als je hand verbrand is? Je leest het in dit artikel.

Hand verband? Direct koelen

Koelen, koelen en blijven koelen met lauw stromend water: dat is wat je direct moet doen wanneer je hand verbrand is. Gebruik niet te hard stromend of te warm of koud water. Gebruik een lauwe temperatuur en een stroom die aangenaam aanvoelt en de pijn vermindert.

 

Om echt goed te koelen en verdere schade te beperken moet je dit wel 10 minuten volhouden. Lukt het niet om te staan bij een kraan? Vul dan een emmer, teil of pan met koel water dat aangenaam aanvoelt en dompel je hand daarin onder. Houd ook dit in elk geval 10 minuten vol.

 

Als je veel pijn ervaart,t is dit meestal een teken dat je een eerste- of tweedegraads brandwond hebt. Voel je helemaal geen of nauwelijks pijn? Ziet de brandplek er niet rood, maar lijkwit of zwart uit? Dan is de brand diep in het weefsels getrokken en heb je een derdegraads verbranding. Bel in dat geval 112 om de hulpdiensten te laten komen.

 

Een derdegraads brandwond geeft grote risico’s op infecties. Medische professionals weten hoe dit te voorkomen. Wacht op hen terwijl je met water blijft koelen.

Wat moet je niet doen als je hand is verbrand?

Smeer er niks op. Geen gekochte zalfjes of huismiddeltjes als tandpasta, of wat je verder misschien ooit als advies gekregen hebt. Bel bij twijfel een arts en laat deze vertellen wat te doen. Het risico van een verkeerde behandeling van je verbrande hand, is dat er zich veel littekenweefsel kan gaan vormen. Dit kan zorgen voor beperkingen en blijvende schade. Uiteindelijk is dat misschien van invloed op je (werk)leven, mobiliteit en geluk.

Meld je aan voor een cursus

Wil je zeker weten wat je wel en niet moet doen als je hand is verbrand, of die van een ander? Dat leer je bij de cursus EHBO of BHV van ARBO centrum. Meld je meteen online aan.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.