Evacuatieplan wetgeving

Elk bedrijf is verplicht om een evacuatieplan te hebben. Een evacuatieplan treedt in werking bij een calamiteit of wanneer zich een gevaarlijke situatie voordoet. Het doel van een evacuatieplan is om iedereen veilig het gebouw uit te krijgen en de locatie veilig en ongedeerd te verlaten. Het is dus letterlijk van levensbelang dat het plan goed is en werkt. Daarom is er ook evacuatieplan wetgeving. Wat houdt deze wetgeving precies in en waar dien je rekening mee te houden?

Welke wetgeving is er voor een evacuatieplan?

De belangrijkste wetgeving voor een evacuatieplan – daar waar het allemaal mee begint – is natuurlijk de verplichting tot het maken van zo’n plan, inclusief een ontruimingsroute/vluchtroute. Ook is men verplicht om het evacuatieplan duidelijk zichtbaar op de hangen. De beste plek hiervoor is naast de in- en uitgang in de centrale hal van het pand.

 

De plattegrond dient aan voorwaarden te voldoen en natuurlijk kloppend te zijn. Daarbij dient er ook altijd bepaalde informatie op de plattegrond te worden gegeven. Zaken als de huidige locatie van de lezer, een noordpijl, schaalindicatie, vluchtweg, nooduitgang, noodnummer, legende, grondplan, liggingsplan, belangrijke ruimtes en lokalen, bepaalde objecten en blusmiddelen moeten worden aangegeven op het evacuatieplan. Ook is het belangrijk dat de juiste, universele pictogrammen worden gebruikt.

Verplichte onderdelen van een evacuatieplan

Elk evacuatieplan dient de volgende verplichte onderdelen te bevatten:

 

  • Brandmeldknoppen
  • Sirenes
  • Brandmeldcentrale+ eventueel sprinklerkoppen en detectoren
  • Interventiemiddelen: haspels,blustoestellen.
  • Vluchtwegen: uitgangen,nooduitgangen,richting uitgang,richting nooduitgang.
  • Verzamelplaats bij evacuatie
  • Gasafsluiters
  • Afsluiters van elektriciteit
  • EHBO-lokaal
  • Opvangplaats voor brandweer

Hulp van een professional

De wetgeving voor een evacuatieplan is dus niet bijzonder ingewikkeld. Toch kan het maken van een goed en volledig plan te veel gevraagd zijn voor de organisatie. Wil je zeker weten dat je een goed, volledig en veilig evacuatieplan maakt? De experts van ARBO centrum staan klaar om je hiermee te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.