Eisen ontruimingsplattegrond

Je weet wellicht dat alle openbaar toegankelijke panden een ontruimingsplan dienen te hebben. Een ontruimingsplattegrond is een belangrijk onderdeel van zo’n plan. Maar heb je de vrijheid om naar eigen inzicht een plattegrond te maken, of gelden er ook eisen voor de ontruimingsplattegrond? Je leest het in dit artikel.

Er gelden eisen voor de ontruimingsplattegrond

Voor de ontruimingsplattegrond gelden inderdaad eisen. Allereerst de zichtbaarheid. Een ontruimingsplattegrond is bedoeld om alle aanwezigen duidelijk te maken hoe er ontruimd dient te worden. Dit betekent dat de plattegrond ook goed zichtbaar dient te zijn. Hij hoort dan ook op een openbare, duidelijk zichtbare plek te hangen. Ideaal hiervoor is bijvoorbeeld naast de ingang, of in een centrale hal, bijvoorbeeld bij de receptie.

 

Panden met meerdere verdiepingen zijn verplicht om op elke verdieping een duidelijk zichtbare ontruimingsplattegrond te plaatsen, met daarop de plattegrond van die specifieke verdieping.

 

De algemene eisen aan de ontruimingsplattegrond zijn verder:

 

  • Plattegronden moeten in kleur worden uitgevoerd
  • Er moet gebruik worden gemaakt van universele, herkenbare symbolen met een legenda
  • Belangrijke plekken zoals brandblussers, nooduitgangen en obstakels moeten zijn weergegeven
  • De huidige positie van de lezer moet worden aangegeven
  • Informatie over alarmering en BHV dienen aanwezig te zijn
  • Er moet een duidelijke aangegeven vluchtroute zijn
  • Plattegronden dienen vanzelfsprekend altijd up to date te zijn

Belangrijke details

Er zijn dus diverse eisen met betrekking tot de ontruimingsplattegrond. De tot nu toe behandelde eisen zijn vaak overal wel in orde. Er zijn echter enkele details die wat extra aandacht behoeven. Zo is bepaald dat de plattegrond, gemeten vanaf de grond tot het midden van de plattegrond, op 1,6 meter hoogte moet hangen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen van alle lengtes de plattegrond zonder moeite kunnen bekijken.

Overige eisen en hulp

In veel branches gelden nog verdere eisen voor de ontruimingsplattegrond. Wil jij zeker weten dat jouw plattegrond aan alle eisen voldoet? Neem contact op met ARBO centrum. Onze specialisten kunnen je helpen met het ontwerpen en plaatsen van de ontruimingsplattegrond, zodat deze aan alle wettelijke eisen voldoet.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou