Brandwond koelen?

Natuurlijk weet je dat een brandwond koelen de eerste vereiste is. Maar weet je eigenlijk ook hoe lang, met wat en hoe het niet moet?

Begint direct met de brandwond koelen

Heeft een slachtoffer een brandwond? Begin direct met de brandwond koelen. Trek geen kledingstukken uit. Deze kunnen namelijk vastgeplakt zitten aan de verbrande huid. Trek je aan een kledingstuk, dan komt de huid mee. Dat geeft een open wond met alle infectiegevaar van dien. Bovendien geeft het later lastige littekens. Alle kledingstukken aanhouden dus en water eroverheen gieten.

 

Geen schoon water in de buurt? Omdat koelen altijd het belangrijkste is, gebruik je het water dat voorhanden is. Ligt het slachtoffer op de weg, naast een sloot, dan gebruik je desnoods het slootwater.

Kraanwater heeft de voorkeur

Schoon water uit de kraan of fles is het beste. Met kraanwater kun je de temperatuur regelen. Probeer het slachtoffer met koel, lauw water te overgieten. Geen koud water gebruiken! Er dient lang gekoeld te worden. Als je koud water gebruikt, is dit te intens voor het slachtoffer. Zeker als je water rechtstreeks op de huid giet. De huid is nu gekwetst, het water dient er zachtjes over te lopen. Een te harde straal water zal de huid nog meer kwetsen of laten openbarsten.

Hoe lang koel je een brandwond?

Hoe lang moet je een brandwond koelen? Minstens 10 minuten. Als je de kans krijgt, kijk dan op een klok en houd de tijd bij. In een noodsituatie lijkt tijd heel snel of juist heel langzaam te gaan. Minstens 10 minuten koelen is nodig om de diepere lagen van de huid te koelen.

Hoe koel je brandwonden?

Als er één brandwond is, kun je langzaam lauw water erover gieten. Maar wat te doen als iemand meerdere brandwonden heeft of geheel verband lijkt te zijn? Probeer dan iemand in lauw water te laten liggen. Het meest ideaal is een bad, maar leg iemand desnoods in een sloot.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.