BHV, wat moet je weten?

Het eerste wat je moet weten is dat BHV verplicht is. Elk bedrijf met werknemers is verplicht bedrijfshulpverleners in huis te hebben. Elk bedrijf wil werknemers en eventueel aanwezige klanten natuurlijk ook veilig houden als er een noodsituatie is. Daarvoor is het volgende nodig dat er altijd iemand aanwezig is die:

 

  • Eerste hulp bij ongevallen (EHBO) kan verlenen
  • De gevolgen weet te beperken bij ongevallen
  • Een beginnende brand kan bestrijden
  • Een evacuatie kan begeleiden
  • Anderen kan instrueren

Wat doet een BHV’er?

Werknemers met een BHV certificaat vormen het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. Een BHV certificaat is maar één jaar geldig. Dat is logisch, want op de BHV cursus leer je vaardigheden die je moet blijven trainen.

 

De opsomming hierboven moet altijd door iemand uitgevoerd kunnen worden. Dat alles mag door één persoon gebeuren of door meerdere personen die een deel kunnen doen. Als er een calamiteit, zoals brand, uitbreekt is het de bedoeling dat één of meerdere mensen met een BHV certificaat deze acties uitvoeren. In de praktijk is het meestal zo dat ieder bedrijf minstens twee Bhv’ers heeft, waarvan er altijd eentje aanwezig is. Grotere bedrijven hebben meer Bhv’ers en die hebben ieder hun taak. Ook hebben zij vaak een hoofd BHV.

Waarom BHV?

Waarom BHV? Je zou kunnen zeggen: omdat het wettelijk verplicht is. Maar ook vanuit eigen motivatie wil je goede zorg kunnen bieden. Wanneer er een calamiteit uitbreekt, wil je zeker weten dat er goede zorg verleend kan worden.

Wanneer is BHV verplicht?

BHV is verplicht voor alle bedrijven met vaste werknemers in dienst. Zij dienen een BHV plan te hebben. Maak een BHV plan. Het is verplicht volgens de Arbowet. Het dwingt je ook na te denken over de manier waarop je de BHV organiseert. ARBO centrum helpt je graag verder. Met het maken van een BHV plan of het verzorgen van een BHV cursus.

Maandelijks je
kennis updaten?

Relevante artikelen voor jou