BHV verplicht in de horeca?

De horeca is een sector die in bepaalde opzichten verschilt van veel andere sectoren. Ook op het gebied van regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de HACCP (Hazard Analysis and Cricital Control Points) hygiëne regels die in de horeca gelden. Maar hoe zit het eigenlijk met BHV? Is BHV verplicht in de horeca? Absoluut.

BHV is verplicht in horeca

Om het korte en eenvoudige antwoord te geven: BHV is verplicht in de horeca. Wat risico’s betreft zijn horecabedrijven gelijk aan bedrijven uit andere sectoren. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje: er kan altijd iets gebeuren. Daarnaast kun je in de horeca spreken van enkele zeer specifieke risico’s. Brandgevaar, gevaar van verbranding of snijwonden zijn risico’s die in de horeca vaak nog meer gelden dan op andere plekken. Ook bedienend personeel loopt bepaalde risico’s omdat zij de hele dag en/of avond heen en weer lopen. Ook iets relatief eenvoudigs als een verstuikte enkel valt onder BHV.

 

Bovendien: EHBO maakt onderdeel uit van BHV en ook in de horeca is natuurlijk helaas de kans aanwezig dat er zich een calamiteit of levensbedreigende situatie voordoet. Een slachtoffer met een hartstilstand bijvoorbeeld. Naast EHBO zijn branden bestrijden en ontruimingen leiden twee andere competenties van BHV’ers die ook in horecabedrijven natuurlijk nodig zijn.

Hoeveel BHV’ers dan?

BHV is dus verplicht in horeca, maar hoeveel BHV’ers moeten dit zijn? Horeca bedrijven volgen hierbij dezelfde richtlijnen als bedrijven in andere sectoren: hoeveel BHV’ers er in het bedrijf dienen te zijn, wordt toegelicht in de RI&E.

BHV’ers opleiden

Wil je horeca medewerkers op laten leiden tot BHV’ers? Geef hen dan op voor een BHV cursus van ARBO centrum. Zij leren dan onder leiding van een ervaren docent alle benodigde kennis en vaardigheden om zelfverzekerd en capabel BHV handelingen uit te voeren. Na afloop van de cursus doen cursisten examen en als zij slagen, behalen zij het officiële BHV certificaat dat een jaar geldig is. Ook voor een BHV herhalingscursus voor medewerkers die in het bezit zijn van een aflopend certificaat kun je bij ARBO centrum terecht.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou