5 Basisregels EHBO

EHBO’ers kunnen voor flinke uitdagingen komen te staan. Wanneer men wordt opgeroepen of ingeschakeld om EHBO te verlenen aan een slachtoffer, is vaak nog niet veel duidelijk over wat er gebeurd is en de ernst van de situatie. Het is belangrijk om de best mogelijke zorg te verlenen. Om dit te kunnen doen heeft het Oranje Kruis 5 basisregels voor EHBO opgesteld. Deze vijf regels dienen altijd in de juiste volgorde te worden toegepast om optimale hulp te garanderen. Hierbij de 5 basisregels van EHBO.

5 Basisregels EHBO – #1: Let op gevaar

Wanneer er een ongeval is gebeurd of iemand letsel heeft, kan er nog sprake zijn van een (potentieel) gevaarlijke situatie. Het is belangrijk om de eigen veiligheid te waarborgen. Hulp kan alleen worden verleend wanneer de EHBO’er zelf geen (ernstig) gevaar loopt. Ook dient er gezorgd te worden voor de veiligheid van omstanders en overige aanwezigen en vervolgens natuurlijk voor het slachtoffer.

#2: Achterhaal wat er gebeurd is

Voor een goede behandeling van het slachtoffer is het cruciaal dat achterhaald wordt wat er gebeurd is. Wanneer dit niet mogelijk is, is het belangrijk om zelf zo goed mogelijk te constateren wat er aan de hand is. Wanneer het slachtoffer bij kennis is, kunnen er vragen worden gesteld om de oorzaak vast te stellen. Ook omstanders kunnen hierbij helpen.

#3: Geruststellen en beschutten

Het is goed mogelijk dat een slachtoffer in paniek is of zich zorgen maakt. Hoe ernstig de situatie ook is: een belangrijke taak van een EHBO’ers is altijd om het slachtoffer gerust te stellen. Zorg vervolgens voor goede beschutting. Zorg ervoor dat het slachtoffer er zo warm en comfortabel mogelijk bij ligt. Let er daarbij wel op dat het slachtoffer niet wordt verplaatst.

#4: Schakel hulpdiensten in

Is er sprake van ernstig letsel waarbij de hulpdiensten benodigd zijn? Schakel deze dan in. Is acute zorg nodig voor het slachtoffer, bijvoorbeeld reanimatie, vraag dan omstanders om hulp. Delegeer en coördineer taken.

#5: Zorg voor het slachtoffer

Wanneer de bovenstaande stappen zijn doorlopen, kan voor het slachtoffer worden gezorgd zoals is geleerd in de EHBO- of BHV-cursus. Dit betekent ook dat het slachtoffer geholpen moet worden op dezelfde plek en niet verplaatst moet worden, tenzij er sprake is van een levensgevaarlijke situatie op de locatie.

EHBO/BHV leren

Bij ARBO centrum kan een BHV cursus worden gevolgd. Hierin leren medewerkers alles wat zij moeten weten op het gebied van EHBO en bedrijfshulpverlening. Na voltooiing ontvangen cursisten het officieel erkende BHV-diploma en certificaat.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.