Het belang van regelmatige pauzes voor de veiligheid op de werkplek
- Circa 7 minuten leestijd
- marketing@arbocentrum.nl
Om veilig te werken, is het belangrijk om ook regelmatig pauze te nemen. Het is iets waar misschien niet alle bedrijven en medewerkers bij stilstaan. Vaak zijn we erg druk: er moet namelijk een hoop werk gebeuren. Dus in de pauze drink je even snel een kop koffie, werk je wat broodjes naar binnen en ga je weer door. Maar is dat wel verstandig? En belangrijker nog: is dat wel veilig? Lees hier enkele redenen waarom regelmatige pauzes ontzettend belangrijk zijn voor veiligheid op de werkplek.
Het is je recht
Laten we beginnen met een bepaald niet onbelangrijk punt: je hebt récht op voldoende pauze. Dit is een verplichting waar je werkgever of opdrachtgever aan moet voldoen. Afhankelijk van de sector waarin je werkt, kan het zo zijn dat er (wettelijke) afspraken gelden op het gebied van pauzes. Zo kun je wettelijk recht hebben op betaalde pauzes en kunnen er minimale eisen zijn aan het aantal pauzes waar je per dag recht op hebt, en de duur hiervan. Weet je niet precies wat jouw rechten zijn? Vraag het dan aan bijvoorbeeld de HR-afdeling. Je verdient namelijk duidelijkheid op dit gebied.
Je blijft beter gefocust
Niemand is gemaakt om continu voluit te blijven werken. Neem je niet voldoende pauze, dan verlies je jouw focus. Ook al heb je het idee van niet: het is simpelweg iets dat gebeurt. En een gebrek aan focus betekent een gebrek aan productiviteit, maar mogelijk ook een risico op het gebied van veiligheid. Bovendien zul je merken dat je zonder pauzes gewoon minder werkplezier hebt. Je moet af en toe even afstand kunnen nemen om vervolgens weer te kunnen focussen.
Voorkom (over)vermoeidheid, fouten en gevaarlijke situaties
Pauzes zijn nodig om fysieke en mentale (over)vermoeidheid tegen te gaan. Het gaat hierbij verder dan alleen de focus uit de vorige alinea. Het is heel goed mogelijk dat jij zonder pauze te nemen (of met te korte pauzes) gewoon niet in staat bent om je werk goed en veilig te doen.
Perfect om even te overleggen met collega’s
In de pauze heb je tijd om even met andere pauzerende collega’s te praten. En dat kan best belangrijk zijn. Want dit is misschien wel hét moment om even bij te praten over belangrijke zaken met betrekking tot de klus waar jullie mee bezig zijn. Ook in dat opzicht dragen pauzes dus bij aan de veiligheid. Ze bieden je de gelegenheid om vragen te stellen, dingen te bespreken en ervoor te zorgen dat alle taken duidelijk zijn en alle neuzen dezelfde kant op wijzen.
Een stukje privé en ontspanning hoort er ook bij
Werk en privé gescheiden houden? Natuurlijk: voor een groot deel doe je dat. Maar dat betekent niet dat er op de werkvloer helemaal geen plek is voor je privéleven. Sterker nog: het is een belangrijke voorwaarde voor een goede werksfeer. Het gaat er vooral om dat je de momenten herkent waarop dit wel en niet kan.
Ben je geconcentreerd bezig met het uitvoeren van een belangrijke taak, dan ga je het natuurlijk niet hebben over de laatste wedstrijd van je favoriete club. De pauze is dan wél een goed moment hiervoor.
Waarom noemen wij dit in een blog over het belang van pauzes met het oog op veiligheid? Simpel: een goede werksfeer en teamgevoel zijn ook belangrijke onderdelen van veiligheid. Medewerkers die betrokken zijn en onderlinge verbondenheid voelen, letten beter op elkaar en elkaars veiligheid. Pauzes zijn in die zin uitstekend geschikt om banden te smeden en te onderhouden.
Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!
Meer blogs?
Woensdag 16 oktober: World Restart a Heart Day
Op de World Restart a Heart Day, die elk jaar op 16 oktober plaatsvindt, draait alles om het vergroten van bewustzijn en vaardigheden rondom reanimatie.
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) – ARBO cijfers
Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste en up to date veiligheidsmaatregelen? Door dit afdoende te beoordelen identificeer je
Logistiek dodelijkste sector in de afgelopen vijf jaar
In 2023 vielen er maar liefst dertien dodelijke slachtoffers in de logistieke sector, waarmee het opnieuw de meest gevaarlijke sector van Nederland is. Al jaren