Veilig werken met de heftruck is vanzelfsprekend ontzettend belangrijk. Een heftruck is een zwaar en krachtig voertuig. Onvoorzichtig of onkundig gebruik kan leiden tot grote schade en ernstig letsel.

 

Dit is de belangrijkste reden dan medewerkers die een heftruck willen besturen in het bezit moeten zijn van een heftruck certificaat. Door zo’n certificaat te halen kan men aantonen over voldoende kennis te beschikken op het gebied van veiligheid en risico’s. Daarmee maken bestuurders het aannemelijk dat zij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken.

 

Dat betekent echter zeker niet dat er vervolgens nooit meer aandacht aan veilig werken met de heftruck moet worden besteed. Sterker nog: dit is iets dat elke dag weer terug zou moeten komen.

 

Veilig werken met de heftruck: een dagelijkse checklist

 

Om veilig werken met de heftruck te garanderen, is het belangrijk om elke dag opnieuw aandacht aan belangrijke punten te besteden. De onderstaande checklist helpt organisaties en werknemers om veilig van de heftruck gebruik te maken.

 

Check de heftruck op beschadigingen of defecten. Veilig werken met de heftruck is alleen mogelijk wanneer deze technisch in een goede staat verkeert.

Controleer de belasting. Elke heftruck heeft een maximale belasting. Deze is er uiteraard niet voor niets. Het is belangrijk dat de maximale belasting niet overschreden wordt om ongelukken te voorkomen.

 

Controleer de omgeving. Zorg ervoor dat men de omgeving waarin gewerkt wordt, kent. Waar liggen de risico’s? Is er eventueel sprake van afzettingen, verboden of omleidingen?

Hef en vervoer correct. Inspecteer waar mogelijk de route. Zijn er drempels of hellingen? Rijd dan altijd vooruit opwaarts en achteruit neerwaarts. Rijd nooit met opgeheven lading en rijd achteruit wanneer het zicht beperkt is.

 

Veilig leren werken met de heftruck in een cursus

De bovenstaande punten vormen een dagelijkse check om veilig werken met de heftruck te garanderen. Daar komt natuurlijk nog meer bij kijken. Alles wat men moet weten, komt aan bod in een heftruck cursus waarmee het heftruck certificaat kan worden behaald.

Bericht delen:

Graag telefonisch contact met een van onze medewerkers?

Verder lezen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.