Een certificaat nodig voor een EPT? Dit is waarom

Een EPT, elektrische pallettruck, is een ontzettend handig en veelgebruikt hulpmiddel voor het verplaatsen van pallets met zware lasten binnen het bedrijf. Hij is compact maar krachtig en werkt relatief eenvoudig. Daarin schuilt misschien meteen een gevaar. De verleiding is misschien groot om even snel de EPT te pakken. Zo moeilijk kan het niet zijn, toch? Vergeet niet dat je nooit een EPT mag besturen zonder certificaat. Inderdaad: voor het besturen van een EPT is een certificaat nodig. Maar waarom?

Een EPT is een bedrijfsvoertuig: dus is er een certificaat nodig

Een EPT is een voertuig. De wet stelt dat voor het besturen van alle bedrijfsvoertuigen de juiste kennis en vaardigheden nodig zijn. Met de juiste kennis en vaardigheden wordt hier vooral bedoeld: kennis en vaardigheden om het voertuig veilig te besturen met het oog op jezelf en de omgeving. Je moet kunnen aantonen dat je over deze kennis beschikt. Hoe doe je dit zonder certificaat? Precies. Je EPT certificaat is het bewijs van kunde.

Stap nooit zonder certificaat op de EPT

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: bestuur nooit een EPT zonder certificaat. Ook al gaat het om een paar meter of een paar seconden. Je neemt daarmee een risico dat je niet moet willen nemen. Stel nu dat je een ongeval veroorzaakt of schade maakt: naast een mogelijk boze werkgever krijg je ook te maken met een verzekering die zal willen weten hoe de situaties heeft kunnen ontstaan. Blijkt dan dat jij niet over een geldig certificaat beschikt, dan kan dit nare gevolgen hebben. Denk aan sancties/boetes en een verzekering die het recht heeft om schade niet te vergoeden.

Waarom een EPT certificaat zo belangrijk is

Een EPT certificaat is niet alleen belangrijk om aan je verplichtingen te voldoen. Er is meer dan het certificaat. Op de EPT cursus leer je hoe het is om een EPT veilig en kundig te besturen. De cursus is leuk, interessant en uitdagend. Rijden met een grote, zware last op pallets is misschien helemaal niet zo eenvoudig als je denkt. Er is een hoop om rekening mee te houden. Welke impact heeft het zwaartepunt op hoe de EPT rijdt? Hoe manoeuvreer je veilig door drukke omgevingen? Hoe controleer je of je EPT technisch in orde en veilig is? Dit en nog veel meer leer je wanneer je jouw EPT certificaat gaat behalen.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: een certificaat is nodig voor de EPT. De cursus zal je veel brengen. Schrijf je daarom direct in voor een EPT cursus op een locatie bij jou in de buurt.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?