Dit is waar code 95 voor dient

Wie nog niet eerder met code 95 te maken heeft gehad, weet misschien nog niet wat dit precies inhoudt en wat het belang hiervan is. In deze blog leggen wij je uit waar code 95 voor dient.

Dit is waar code 95 voor dient

Scroll om verder te lezen

Wil jij een code 95 cursus volgen?

Wat is code 95?

Code 95 is een bepaald type nascholing voor beroepschauffeurs. Code 95 is niet optioneel: het is verplicht. Iedere beroepschauffeur dient elke vijf jaar 35 uur aan code 95 nascholing te volgen. Heel belangrijk om te weten daarbij is dat 7 van die uren moeten bestaan uit praktijkscholing én dat alleen officieel erkende instanties/nascholingscursussen tellen voor je urenregistratie.

 

Maar waar dient code 95 dan voor? Je zou zeggen: beroepschauffeurs krijgen toch een gedegen rijopleiding? Dat is absoluut waar. Een rijopleiding kan echter nooit alle aspecten op het gebied van veiligheid behandelen. De rijopleiding zorgt voor een goede basis. Code 95 nascholing is er om die basis verder uit te breiden en ervoor te zorgen dat er continu aandacht blijft voor veiligheid en chauffeurs zich gedurende hun loopbaan blijven ontwikkelen.

Behandelen van nieuwe onderwerpen

Door code 95 nascholing te volgen kunnen er telkens nieuwe onderwerpen worden behandeld die van belang zijn om beroepschauffeurs hun werk veilig te laten doen. Beroepschauffeurs zijn er in veel verschillende soorten, dus er is ook een breed aanbod aan nascholing. Van algemene cursussen tot zeer specifieke aandachtsgebieden.

Blijvende aandacht voor veiligheid

Als beroepschauffeur is het belangrijk dat je blijvend aandacht besteedt aan veiligheid. Hierdoor blijf je als chauffeur veilig werken en jezelf ontwikkelen. Alleen om hier nu elke keer een eenmalige opleiding voor te doen, is niet handig. Daarom is code 95 nascholing bedacht. Het maakt daarbij niet uit hoe je in die vijf jaar tijd je uren registreert: of je nu alle nascholing in één week volgt, of dat je het evenredig over vijf jaar uitsmeert.

Bijblijven met nieuwe ontwikkelingen

De transport- en logistieksector is constant in beweging. Maar iedere beroepschauffeur krijgt te maken met nieuwe ontwikkelingen. Daarom is code 95 nascholing zo belangrijk. Door de verplichting tot nascholing, blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Europese afspraken

Code 95 is niet slechts een Nederlandse aangelegenheid. Het is een voortvloeisel van Europese afspraken waarin standaarden zijn vastgelegd over de veiligheid en kennis van beroepschauffeurs. Code 95 zorgt ervoor dat er door grote delen van Europa uniform gewerkt wordt en dat veiligheid overal goed gewaarborgd is.

Europese afspraken

Bij ARBO centrum kun je terecht voor diverse code 95 nascholingscursussen. Bekijk ons aanbod om een voor jou geschikte cursus te vinden.

Gerelateerde producten

Veiligheidshesje

Veiligheidsschoenen

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?