De Nationale Brandpreventieweken zijn van start!

Op 1 oktober zijn de Nationale Brandpreventieweken van start gegaan. De Nationale Brandpreventieweken zijn in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor het voorkomen van brand. Elk jaar wordt er gewerkt met een thema. Dit jaar is het thema niet verrassend maar daarom zeker niet minder belangrijk: rookmelders redden levens.

Wat houden de Nationale Brandpreventieweken precies in?

De Nationale Brandpreventieweken zijn een samenwerkingsverband van diverse bedrijven en instanties die direct of indirect werken met brandpreventie: Instituut fysieke veiligheid, Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland/Veiligheidsregio, Ministerie van Justitie & Veiligheid, Verbond van Verzekeraars en het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening. Niet de minste partijen dus.

 

De Nationale Brandpreventieweken vonden het eerst plaats in 1999 en zijn sindsdien een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden. In eerste instantie waren zij bedoeld voor voorlichting. Voorlichting is nog steeds erg belangrijk, maar inmiddels zijn de Nationale Brandpreventieweken uitgegroeid tot meer dan “slechts” voorlichtingsweken. Zo vind je in diverse winkels ook kortingen op brandpreventie artikelen. Kijk maar eens in onze eigen webshop.

Het thema van dit jaar: rookmelders redden levens

Het thema van de nationale brandpreventieweken 2022 is “Rookmelders redden levens.” En dat is zeker geen loze kreet. Het is ook geen toevallig gekozen onderwerp. Over rookmelders valt nog steeds het nodige te vertellen. Zo werden rookmelders in juli 2022 verplicht voor alle particulieren. Iedereen moet nu thuis goedgekeurde rookmelders hebben hangen. Dat is gelukkig bijna overal zo. Toch zijn er nog heel veel huishoudens die nog niet aan deze wettelijke verplichting voldoen. En dat is zorgelijk. Want niet alleen redden rookmelders levens: wanneer je geen rookmelders hebt en je eigendommen lopen schade op, kun je naar de verzekering wel fluiten.

Heb jij al goede rookmelders?

De vraag is dan ook: heb jij al goede rookmelders? Wat nog niet iedereen weet, is dat je tegenwoordig kunt kiezen voor slimme rookmelders. In de eerste plaats is het zo dat je rookmelders nu echt overal op kunt hangen. Moderne melders gaan heel wat jaren mee op een batterij. Je kunt dus ook rookmelders plaatsen op plekken zonder stroomaansluiting.

 

De populairste rookmelder is anno nu de “slimme” rookmelder. Wat maakt zo’n rookmelder slim? Hij slaat niet alleen alarm bij brand, maar kan ook gekoppeld worden aan bijvoorbeeld je smartphone. Zo krijg je melding van brand óók wanneer je niet thuis bent.

 

Rookmelders redden écht levens. Zeker wanneer het gaat op momenten waarop je zelf niet waakzaam kunt zijn. Wanneer je ligt te slapen, bijvoorbeeld. Nog steeds overlijden te veel mensen in hun slaap door verstikking door rook/brand. Dat is verschrikkelijk en onnodig. Een goede rookmelder behoedt je voor dit gevaar.

Altijd goed om na te denken over brandpreventie

Het is natuurlijk altijd goed om na te denken over brandpreventie. Voor bedrijven is dit verplicht: zij worden hier wettelijk op diverse manieren toe gedwongen. Maar ook voor particulieren is het verstandig om hierover na te denken. Naast rookmelders (en koolmonoxidemelders) is het ook goed om na te denken over brandblussers, blusdekens en brandblussers in de auto.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.