Zijn portofoons verplicht voor BHV’ers?

BHV’ers kunnen in de organisatie gebruikmaken van diverse hulpmiddelen. Portofoons worden vaak ingezet. Begrijpelijk. Want met een portofoon kunnen BHV’ers direct met elkaar communiceren in het geval van een calamiteit of wanneer zij elkaar nodig hebben. Maar zijn portofoons verplicht voor BHV’ers? Nee, dat zijn ze niet. Ze zijn wel aan te raden. Hier lees je waarom.

Waarom portofoons voor BHV’ers niet verplicht zijn

De wet verplicht werkgevers om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Het opleiden van voldoende BHV’ers is één van die verplichtingen. De wet stelt geen verdere verplichtingen aan de uitrusting van BHV’ers. Zij moeten kunnen aantonen dat zij officieel BHV’er zijn. Dat kan alleen met het BHV certificaat. Het dragen van portofoons wordt niet expliciet genoemd en is dus niet verplicht.

Waarom portofoons voor BHV’ers een goede investering is

Dat iets niet verplicht is, betekent natuurlijk niet dat je geen vrijheid hebt om hier zelf alsnog voor te zorgen. Portofoons kunnen de veiligheid in het bedrijf sterk vergroten. Investeren in portofoons kan een verstandige beslissing zijn.

 

Je weet nooit wanneer en waar er een calamiteit plaatsvindt. Door BHV’ers te voorzien van portofoons kunnen zij direct met elkaar communiceren. Dit zorgt ervoor dat zij sneller kunnen handelen. Hierdoor neemt de kans toe dat de calamiteit snel onder controle kan worden gebracht. Zo wordt de schade beperkt en kunnen slachtoffers worden voorkomen.

Belangrijk voor een goede en snelle alarmering

Portofoons kunnen dus een rol spelen in een goede en snelle alarmering. Wat opvallend is, is dat er in de wet verplichtingen zijn vastgelegd op het gebied van alarmering. Denk aan de brandmeldinstallatie. Waarom is er dan niets vastgelegd over de interne communicatie van BHV’ers? Vind jij veiligheid belangrijk en wil je ervoor zorgen dat BHV’ers altijd en overal perfect kunnen communiceren? Overweeg dan om portofoons aan te schaffen. Zeker in grotere bedrijven, panden met een grote oppervlakte of bedrijfsgebouwen waarin BHV’ers op verschillende plekken werken kan dit grote voordelen bieden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.