Welke soorten veiligheidspictogrammen zijn er?

Veiligheidspictogrammen zorgen voor veiligheid. Met veiligheidspictogrammen maak je als bedrijf of organisatie de veiligheid zichtbaar. Met behulp van deze pictogrammen blijft iedereen alert. Je ziet direct welke regels er gelden, waar je op moet letten of waar je belangrijke spullen kunt vinden. Er zijn veel verschillende pictogrammen.

Gebodspictogrammen en verbodspictogrammen

Een belangrijk onderscheid dat je kunt maken bij de verschillende soorten veiligheidspictogrammen is dat tussen gebodspictogrammen en verbodspictogrammen.

Gebodspictogrammen wijzen aanwezigen op bijvoorbeeld het volgen van bepaalde regels of het dragen van beschermende kleding. Denk aan een veiligheidspictogram om aan te geven dat het dragen van gehoorbescherming of veiligheidsbril verplicht is. Verbodspictogrammen wijzen er juist op dat bepaalde zaken verboden zijn. Denk aan verboden toegang tot bepaalde ruimtes, tenzij je hiertoe bevoegd bent. Maar ook voor iets eenvoudigs als verboden te roken is een pictogram.

Waarschuwingspictogrammen

Niet altijd gaat het om een gebod of verbod. Soms is het gewoon belangrijk om mensen goed te waarschuwen. Daar zijn waarschuwingspictogrammen voor bedoeld. Door deze duidelijk in het zicht te plaatsen, maak je iedereen alert en voorkom je onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan een pictogram waarmee je duidelijk maakt dat er met een heftruck gereden wordt.

Locatiepictogrammen

Pictogrammen kunnen ook een locatie aangeven. Deze zijn ontzettend belangrijk bij een calamiteit. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven waar een AED of EHBO doos zich bevindt. Binnen deze groep zijn brandbeveiliging pictogrammen zeer bekend. Hiermee geef je uiteraard de locatie van brandblussers aan.

(Vlucht)route pictogrammen

Veiligheidspictogrammen kunnen ook worden gebruikt om vluchtroutes aan te geven. Vaak doe je dat in combinatie met veiligheidsborden. Zo ziet iedereen duidelijk de vluchtroute wanneer er sprake is van een calamiteit.

Veiligheidspictogrammen zijn gestandaardiseerd

Wat belangrijk is om te weten: vrijwel alle veiligheidspictogrammen zijn gestandaardiseerd. Dit betekent dat de pictogrammen universeel zijn. Zo worden ze op alle plekken in veel verschillende landen op dezelfde manier gebruikt. Dat is natuurlijk heel belangrijk wanneer het gaat om veiligheid. Iedereen moet altijd en overal direct weten wat er met een pictogram wordt bedoeld.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.