Welke pleister gebruiken bij brandwonden?

Wanneer je een lichte brandwond op hebt gelopen, doe je hier geen normale pleister op. Dat kan namelijk uitermate pijnlijk zijn en voor infecties zorgen. Wanneer de pleister aan de wond vast gaat kleven (en dat risico is zeer hoog), zal het genezen van de brandwond langer gaan duren. Op een derdegraads brandwond plak je geen pleister. Lees hier hoe je brandwonden verzorgt. Op een kleine eerstegraads brandwond of oppervlakkige tweedegraads brandwond kun je wel een pleister plakken. Gebruik nooit een normale pleister, maar kies altijd voor een speciale brand pleister. Dit zijn je opties.

Een brandwonden kompres als brand pleister

Een brandwonden kompres kun je zien als een special brand pleister. Dit kompres breng je zo snel mogelijk na het oplopen van de brandwond aan. Omdat het kompres koelt, biedt deze niet alleen verlichting maar zorgt het er ook voor dat de schade beperkt blijft. Het beste om te doen wanneer je een brandwond oploopt, is natuurlijk om direct overvloedig te koelen met lauw water. Is dit niet mogelijk omdat er geen water in de buurt is, breng dan direct een brandwonden kompres aan. Voor extra verlichting kun je ook na het koelen met water een brand pleister aanbrengen.

 

In de webshop van ARBO winkel kun je een Burnshield brandwonden kompres kopen. Het Burnshield brandwonden kompres is steriel en verlicht de pijn, biedt direct verkoeling en kleeft niet aan de wond. Burnshield staat voor geleidelijke warmteafvoer. Dit gaat uitbreiding van de brandwond tegen. Dit kompres is geschikt voor eerste- en tweedegraads brandwond en kan ook gebruikt worden bij schaafwonden of verbranding door de zon.

Wat zijn de alternatieven voor een brand pleister?

Als alternatief voor een brand pleister kun je ook kiezen voor brandwondengel in een sachet, of voor speciale hydrogel spray, vergelijkbaar met een spray pleister.

Gebruik geen andere middelen

De verleiding is misschien groot om bij een brandwond andere middelen te gebruiken. Doe dit echter niet. Een brand pleister is veilig en biedt verkoeling en verlichting. Belangrijk is dat deze pleister steriel is. Andere middelen zijn dit vaak niet, waardoor de kans op een infectie toeneemt. Dat wil je absoluut voorkomen.

Twijfel je over de behandeling van een brandwond? Neem dan contact op met je huisarts.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou