Welk verband doe je op een brandwond?

Brandwonden zijn in ernstigere gevallen verwondingen die onmiddellijke aandacht en zorgvuldige behandeling vereisen. Eén van de belangrijkste aspecten van het verlenen van eerste hulp aan een brandwond is het correct aanbrengen van verband. Maar welk verband gebruik je bij een brandwond? Lees hier wat je wel en niet moet doen.

Belangrijk om te weten: eerst koelen

Voordat we ingaan op het soort verband dat moet worden gebruikt, is het belangrijk om te weten wat de eerste reactie op een brandwond moet zijn. Het eerste wat je moet doen is het getroffen gebied gedurende ten minste 10-20 minuten onder lauw, stromend water houden. Dit helpt de wond te koelen, de pijn te verlichten en verdere schade te beperken.

Welk verband gebruik je?

Het type verband dat je gebruikt, hangt af van de ernst van de brandwond. Bij kleine, oppervlakkige brandwonden (eerstegraads en oppervlakkige tweedegraads brandwonden), kan een plastic folie of een hydrogel verband gebruikt worden. Deze verbanden helpen de wond schoon te houden, verminderen de pijn en houden het wondgebied vochtig, wat helpt bij de genezing.

 

Bij ernstigere brandwonden (diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden) moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Het is belangrijk dat deze wonden door professionals worden beoordeeld en behandeld. Terwijl je wacht op medische hulp, kun je een schoon, niet-klevend verband of een schoon laken of doek over de wond leggen om deze te beschermen.

Wat doe je niet?

Weten welk verband je op een brandwond gebruikt is belangrijk. Weten wat je niet moet doen is minstens zo belangrijk.

  • Gebruik geen katoenen watten of andere materialen die vezels in de wond kunnen achterlaten.
  • Probeer geen blaren te doorprikken.
  • Breng geen crèmes, zalven of andere huismiddeltjes aan op de brandwond.
  • Gebruik geen kleefverband dat direct op de wond kan kleven.
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.