Wat zijn waarschuwingsborden?

Waarschuwingsborden, ook wel veiligheidsborden, geven een mogelijk gevaarlijke situatie aan. Dit kan zijn een gevaarlijke omgeving of consequenties van bepaalde handelingen. Een waarschuwingsbord is geen verbodsbord.

Uniforme aanduiding

Het is natuurlijk makkelijk om zelf een bord te beschilderen met een tekst. Maar toch is dat niet verstandig. Waarschuwingstekens zijn over de hele wereld hetzelfde. Dat moet ook wel, want het gaat om veiligheid van personen en dieren.

 

Het voordeel van een eenduidig systeem is dat iedereen, overal ter wereld, ook als men de taal niet spreekt, weet wat er bedoeld wordt met de waarschuwing.

 

Je vindt waarschuwingsborden overal. In het verkeer, in het bedrijf waar je werkt, maar ook bij particulieren. Bijvoorbeeld: pas op voor de hond. Meestal met een bijbehorende afbeelding van een woest kijkende hond. Het ziet er grappig uit, maar zo weet iedereen wat er bedoeld wordt.

Welke soorten waarschuwing kennen we?

Er zijn veel soorten waarschuwingsborden. We noemen hieronder de meest bekende.

In het verkeer
Waarschuwingsborden in het verkeer waarschuwen voor een aanstaande situatie. Dat kan zijn: u nadert een rotonde, een drempel, een voetgangersoversteekplaats.  Maar ook gevaarlijke situaties. Denk aan een gevaarlijke kruising, overstekend wild of een steile helling.

In het bedrijf
Je zou denken dat waarschuwingsborden alleen gebruikt worden in bedrijven waar met gevaarlijke stoffen of gevaarlijke machines wordt gewerkt. Daar vind je ook de meeste waarschuwingen uiteraard.

Denk bijvoorbeeld aan magazijnen waar met heftrucks wordt gewerkt. De meeste waarschuwingsborden zal je vinden in bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. We noemen er een paar:

  • Gevaar voor explosieve stoffen;
  • Gevaar voor giftige stoffen;
  • Gevaar voor ontvlambare stoffen;
  • Gevaar voor radioactiviteit.


Een bord dat in ieder bedrijf te vinden is en overal ter wereld gelijk is, is het bord: pas op natte vloer.  Dit bord hangt dan ook niet aan de muur, maar staat op een oppervlak dat bijvoorbeeld net gedweild is.  De uniforme algemene aanduiding voor gevaar is een uitroepteken.

Thuis
Ook particulieren maken gebruik van waarschuwingsborden. Zoals het eerder genoemde bord: pas op voor de hond. Maar ook een bord “eigen terrein” wordt gebruikt door particulieren. In dat geval wil je niet dat je terrein wordt betreden door mensen die er niets te zoeken hebben. Het is dan geen verbod, maar wel een aanwijzing.  Veel mensen hebben tegenwoordig een alarmsysteem. Meestal herken je dit aan een waarschuwingssticker.

Er zijn veel soorten waarschuwingsborden. We noemen hieronder de meest bekende.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou