Wat zijn verbodsborden?

Verbodsborden zijn borden waarmee wordt aangegeven dat toegang of een bepaalde actie verboden is. We kennen allemaal de verbodsborden uit het verkeer, zoals verboden in te rijden.

Maar ook op de werkvloer worden verbodsborden gebruikt. Denk aan laboratoria waar het absoluut verboden is om als onbevoegde bepaalde ruimtes te betreden.

Er zijn twee soorten verbodsborden. Namelijk het verboden te betreden bord en het bord dat aangeeft welke handelingen verboden zijn.

Verboden te betreden

Met een verboden te betreden bord wordt duidelijk gemaakt dat een ruimte of bouwplaats niet mag worden betreden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met veiligheid.

Zijn er bouwwerkzaamheden? Dan mogen alleen die personen de bouwplaats betreden, die er ook daadwerkelijk wat te zoeken hebben.

In dat geval zal het verbodsbord duidelijk aangeven wie wel en wie niet de bouwplaats mogen betreden.

In een laboratorium geldt eveneens dat onbevoegden bepaalde ruimte niet mogen betreden.

Meest gebruikte borden:

  • Verboden voor onbevoegden
  • Betreden van ruimte verboden.

Maar niet alleen in laboratoria en op bouwplaatsen gelden toegangsverboden. Denk aan een winkel waar het verboden is voor honden. Of aan een röntgenkamer waar het verboden is voor zwangere vrouwen.

Verboden handelingen

Een verbod op handelingen geeft aan dat het verboden is om iets te doen dat gevaar kan opleveren. Denk aan: verboden te roken en eten en drinken verboden. Hier gaat het om de veiligheid van personen.

Maar het kan ook zijn dat de veiligheid van bedrijfsgegevens gewaarborgd moet zijn. Denk aan een techbedrijf. In dat geval wordt gebruik gemaakt van verboden te fotograferen of verboden een mobiel mee te nemen.

Regels

Zorg ervoor dat de verbodssignalering altijd op de juiste plek hangt en groot genoeg is om te lezen. Naast een tekst bevat de signalering een pictogram, zodat voor iedereen duidelijk is wat wordt bedoeld.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou