Wat weegt een heftruck?

Veel, is het eenvoudige antwoord. Een heftruck is bijzonder zwaar gebouwd en beschikt over een zwaar accupakket. Vanzelfsprekend is het hefsysteem ook zeer zwaar, omdat er zware lasten mee moeten worden geheven en vervoerd. Het contragewicht doet ook een flinke duit in het zakje. Het contragewicht zit achterop de heftruck en zorgt ervoor dat deze niet voorover valt bij het heffen van zware lasten. Wat een heftruck concreet weegt, is natuurlijk afhankelijk van merk, type en formaat. Over het algemeen geldt dat heftrucks die zwaardere lasten mogen heffen ook zelf een hoger gewicht hebben.

 

Wie weet wat een heftruck weegt, zal ook begrijpen waarom er zo voorzichtig mee gereden moet worden, vooral wanneer er een zware lading vervoerd wordt. Deze lading dient altijd zo laag mogelijk gehesen te worden tijdens het rijden. Anders ontstaat er al snel een te hoog zwaartepunt waardoor de heftruck om kan kiepen.

Wat weegt een heftruck gemiddeld?

Gemiddeld weegt een heftruck ongeveer 1,5 tot 2 maal de maximale hefcapaciteit. Mag de heftruck maximaal 1.000 heffen, dan zal het gewicht van de heftruck zelf tussen de 1.500 en 2.000 kilo liggen. Heeft de heftruck een hefcapaciteit van 2.500 kilo, dan bedraagt het eigen gewicht tussen de 3.750 en 5.000 kilo. Ter vergelijking: een middelgrote gezinsauto weegt ongeveer 1.500 kilo.

Hoe vind ik het gewicht van mijn heftruck?

Wat weegt een heftruck precies? Het exacte gewicht van de heftruck is altijd terug te vinden op het typeplaatje. Op dit typeplaatje staat het eigen gewicht van de heftruck vermeld, alsmede de maximale heflast. Staat dit toch niet op het typeplaatje vermeld, of is het plaatje verwijderd of beschadigd waardoor het gewicht niet meer leesbaar is? Dan is het gewicht van de heftruck ook altijd vermeld in het officiële instructieboekje.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.