Wat te doen bij wervelletsel?

Ongetwijfeld ben je bekend met letsel aan je wervel, maar wat is de precieze definitie daarvan? Elk mens heeft een wervelkolom en wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een ongeluk, kan het zo zijn dat hier letsel ontstaat en dan spreken we dus van letsel aan je wervel. Maar het is dus een zeer algemene naam waarbij sprake kan zijn van verschillende soorten letsel.

 

Het probleem is dat wervelletsel heel gevaarlijk kan zijn en het lang niet altijd geconstateerd wordt. Veel mensen zitten namelijk in de illusie dat als je gewoon kunt opstaan en nog kunt bewegen er geen sprake kan zijn van wervelletsel. Dit is echter een grote misvatting, en daarom moet je na een ongeluk met je rug altijd kijken welke acties ondernomen moet worden.

Kenmerken wervelletsel

Dus laten we het even praktisch houden, zodat het voor iedereen duidelijk is. Nadat er een ongeluk is gebeurd bij de wervel dan moet je goed nagaan wat er aan de hand is en wat de belangrijkste kenmerken van wervelletsel zijn.

Kenmerken Wervelletsel: Pijn aan de nek of de rug

Een belangrijk kenmerk is dat je bij letsel pijn kunt krijgen aan je nek of aan je rug. Een misvatting is dat deze pijn per se heel erg moet zijn. Letsel kan ook ontstaan bij mensen die maar een klein beetje pijn aan de nek of aan de rug voelen. Dus bij pijn aan de nek of de rug na een ongeluk, is het altijd verstandig om behoedzaam te zijn en misschien een hulppost bellen om de situatie zo goed mogelijk uit te leggen. Er mag namelijk geen enkel risico worden genomen, want een verkeerde beweing kan al voor blijvende schade zorgen.

Wervelletsel kenmerken: Tintelend gevoel in armen, benen of vingers

Is er sprake van een pijn aan de nek of rug en daarnaast ook van een tintelend gevoel in de armen, benen of vingers? Dan bestaat er een kans dat er sprake is van letsel. Vraag dit dan ook altijd aan een persoon die op de grond is gevallen, of die echt last heeft van een tintelend gevoel. Natuurlijk hoeft het niet per se letsel te zijn, maar het kan wel een hevige indicatie zijn en zeker in combinatie met pijn aan de nek of de rug kunnen we spreken van een risicofactor.

Wervelletsel EHBO: Geheugenverlies

Is er ook plots sprake van geheugenverlies, dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen. Zeker als dit is gebeurd na een hevige val. Natuurlijk kan het ook zijn dat iemand geheugenverlies heeft, maar dat dit voor jou niet direct duidelijk is. In die situaties kun je dan wat gestuurde vragen stellen, zodat je er kunt achter komen of die persoon nog weet wat er precies is gebeurd. Is dat niet het geval, dan kunnen we spreken van een panieksituatie en moet je zo snel mogelijk 112 bellen. Maar veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen als ze letsel aan de wervel vermoeden.

Wervelletsel EHBO

Stap 1: Kan het slachtoffer niet meer lopen? Laat hem liggen en voorkom beweging

Het is niet aan te raden om het slachtoffer in de benen te helpen of hem of haar op een andere plek te leggen als hij of zij niet meer goed kan bewegen. De reden hiervoor is dat de situatie daardoor kan worden verergerd. Toch kan het zijn dat het slachtoffer moet braken of iets dergelijks. In die situaties moet je zo voorzichtig mogelijk te werk gaan.

 

Stap 2: Het slachtoffer van dichtbij benaderen, zodat hij of zij je kan zien en je hem of haar enigszins gerust kunt stellen. Je kunt het slachtoffer het beste aan de kant van zijn gezicht benaderen.

 

Stap 3: Vertel hem of haar om niet te bewegen

Als de persoon nog bij kennis is, dan heeft hij of zij natuurlijk de neiging om te gaan bewegen. Hier moet je hem of haar voor behoeden! Vertel hem dan ook dat hij of zij niet kan bewegen en ook meteen waarom. Zeg dat het gevaarlijk is om nu te bewegen en dat het verstandig is om stil te blijven liggen totdat de veiligheidsdiensten komen.

 

Stap 4: 112 bellen

Bel zo snel mogelijk 112, dit kan overigens ook al in eerdere stappen maar doe dit zo vroeg mogelijk nadat je weet dat er paniek in de tent is. Geef precies door hoe het specifieke ongeluk is gebeurd.

 

Stap 5: Voorkom onderkoeling

Het kan zijn dat het slachtoffer last krijgt van onderkoeling. Probeer daarom altijd voor een deken te zorgen en leg deze voorzichtig over het slachtoffer heen.

 

Stap 6: Hoofd vasthouden

Het slachtoffer kan de neiging hebben om zijn hoofd te bewegen, maar je kunt dan vragen of je deze mag vasthouden totdat de hulpdiensten aan zijn gekomen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.