Wat moet je doen bij een ongeval op het werk?

Wij zijn blij dat je deze vraag stelt. Maar ook een beetje bezorgd. In principe zou dit namelijk duidelijk moeten zijn. Werkgevers moeten aan eisen voldoen en er zijn duidelijke protocollen over wie wat moet doen. Het is ook de taak van werkgevers om ervoor te zorgen dat door het hele bedrijf duidelijk is wat er bij een ongeval moet gebeuren. Maar je bent nu hier en wij leggen het je graag uit.

Wat moet je doen bij een ongeval op het werk? Dat hangt ervan af

Wat je moet doen bij een ongeval op het werk, hangt volledig af van of je wel of geen functie hebt bij calamiteiten. Daarmee bedoelen we: ben je BHV’er of niet? We gaan er vanuit dat dit niet zo is. Als dat wel zo was, dan wist je namelijk precies wat je taken waren. Daarom nemen wij je graag mee in wat er allemaal gebeurt en wat je moet doen.

BHV is leidend

Bij een ongeval op het werk, is BHV (bedrijfshulpverlening) leidend. In de organisatie zijn medewerkers aanwezig die zijn opgeleid tot BHV’er. Binnen de BHV-organisatie is er ook sprake van een duidelijke taakverdeling. Zo is er een hoofd BHV. Deze medewerker is meestal belast met de administratieve kant van BHV, en het beleid. De BHV ploegleider is degene die alle BHV’ers aanstuurt. Hij of zij verdeelt de taken bij een calamiteit of ongeval en voert zelf vervolgens ook een taak uit.

 

BHV’ers hebben drie hoofdtaken: EHBO verlenen, brand bestrijden en evacuaties leiden. Afhankelijk van het soort ongeval, pakken zij één of meerdere van deze taken op.

Moeten niet-BHV’ers ook iets doen?

Ook dit is een goede vraag. Wat moet je doen bij een ongeval op het werk als je zelf geen BHV’er bent? Zijn er BHV’ers aanwezig, dan luister je naar hun instructies. In een ideaal scenario is er direct een BHV’er aanwezig op de plek van het ongeval. In de praktijk is dit niet altijd zo.

 

Ga je dan af staan wachten? Natuurlijk niet. Je zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk een BHV’er ter plaatse is, maar natuurlijk schiet je zelf ook te hulp. In levensbedreigende situaties is dit zelfs je plicht. In elke situatie geldt echter dat je doet wat je kunt.

 

Wil je er zeker van zijn dat je goed kunt helpen bij een ongeval op het werk? Volg dan een EHBO cursus of laat je opleiden tot BHV’er.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou