Wat moet je doen bij een botbreuk?

Op die vraag gaan wij in artikel in. Wat je moet doen, is in veel gevallen hetzelfde. Er zijn echter ook verschillen. Een groot verschil wordt onder andere gemaakt door het type botbreuk waarmee je te maken hebt. Is er sprake van een inwendige of uitwendige botbreuk, bijvoorbeeld? Verschillende soorten botbreuken vereisen een verschillende benadering en behandeling. Lees verder.

Wat moet je doen bij een botbreuk? Kalm blijven is het belangrijkste

Een botbreuk is vaak ontzettend pijnlijk. Dit kan ervoor zorgen dat een slachtoffer het uitschreeuwt van de pijn, of in paniek raakt. Dat zijn geen fijne dingen om te zien. Het is echter van belang dat jij wel kalm blijft. Daarmee is het slachtoffer geholpen. Wanneer jij namelijk in paniek raakt, zal dit alleen nog maar meer overslaan op het slachtoffer. Bovendien kun je in paniek niet goed handelen.

Stel vast om wat voor breuk het gaat

De eerste handeling is om vast te stellen om wat voor breuk het gaat. Dit bepaalt namelijk grotendeels hoe je verder handelt. Is er sprake van een inwendige of een uitwendige breuk? Draagt het slachtoffer kleding die de breuk bedekt, probeer deze dan nooit uit te trekken. Dit kan de schade verergeren en zeer veel pijn veroorzaken. Knip kleding weg indien nodig.

 

Een uitwendige breuk herken je direct. Dit wil namelijk zeggen dat er sprake is van een open wond waar het bot doorheen steekt (of in elk geval zichtbaar is). Een inwendige breuk is lastiger te herkennen. Er kan sprake zijn van een duidelijk zichtbare vervorming, maar dat hoeft niet zo te zijn. Kijk of er verkleuring of zwelling optreedt. Ben je er niet zeker van? Behandel de kwetsuur dan voor de zekerheid altijd als een botbreuk.

De juiste zorg toepassen

Heb je vast kunnen stellen om wat voor breuk het gaat, zorg dan dat het slachtoffer veilig ligt. Verplaats het slachtoffer nooit, maar zorg voor een veilige en afgeschermde omgeving. Schakel waar mogelijk de hulp in van omstanders. Iemand met een botbreuk zal zelf proberen de meest comfortabele houding aan te nemen. Volg hem/haar hierin. Indien het slachtoffer vraagt om ondersteuning, probeer deze dan voorzichtig te bieden, bijvoorbeeld door een opgerolde jas onder het ledemaat met de breuk te leggen, zodat het slachtoffer stabiel kan blijven liggen.

 

Is er sprake van een open wond? Dek deze dan losjes af met dekverband. Koel de wond niet. Het is mogelijk dat het slachtoffer hierom vraagt in een poging om de pijn te verlichten. Het koelen van een botbreuk kan echter zorgen voor meer schade. Zeker wanneer er sprake is van een open botbreuk. Ligt het slachtoffer stabiel, bel dan 112. Zijn er meer mensen aanwezig, laat dan uiteraard in een eerder stadium al 112 bellen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.