Wat moet er in een verbanddoos zitten?

Een ongelukje komt altijd onverwachts. De jongste zoon heeft een splinter in zijn vinger, dochterlief komt met een dikke enkel thuis van haar turntraining of je man heeft met de hamer op zijn duim geslagen. Of een van de medewerkers heeft een flinke snee in zijn hand. Een complete doos met verbandmateriaal die opgeborgen is op een makkelijk te bereiken plaats is een must bij eerste hulp bij ongelukken. Er zijn ook verbanddozen te koop die aan de muur bevestigd kunnen worden. Het voorkomt een hoop stress als de verbandtrommel met een complete inhoud voor het grijpen ligt of hangt.

In huis of in de auto verplicht?

Het is niet verplicht om in huis of in de auto een verbanddoos te hebben. Voor bedrijven is het wel verplicht om een verbandtrommel in het bedrijf te hebben. Dit is geregeld in de ARBO-wetgeving.

Wanneer is een verbandtrommel compleet?

Welke verband materialen moeten er in een doos zitten om eerste hulp te kunnen verlenen?

Verbandtrommel inhoud in huis:

Minimaal 15 strips wondpleisters Driehoeksverband 2 wondsnelverbanden van 8 x 10 cm Ideaalzwachtel van 5 meter x 8 centimeter Rol kleefpleister 2 centimeter Flesje ontsmettingsmiddel 2 wondverzorgingskits 2 paar handschoenen Pincet voor het verwijderen van splinters en doornen 4 steriele gaasjes of kompressen Tekenverwijderaar Verbandschaar EHBO-instructie Een doosje paracetamol is altijd handig als extra aanvulling. Denk wel aan de houdbaarheidsdatum van de paracetamol. Als er materiaal gebruikt is, vergeet dan niet het materiaal aan te vullen.

In de auto liggen de volgende verband materialen:

Minimaal 15 strips wondpleisters Driehoeksverband 3 wondsnelverbanden van 8 x 10 cm Ideaalzwachtel van 5 meter x 8 centimeter Rol kleefpleister 2 centimeter Flesje ontsmettingsmiddel 2 wondverzorgingskits 3 paar handschoenen Pincet voor het verwijderen van splinters en doornen 6 Steriele gaasjes of kompressen Tekenverwijderaar Verbandschaar Aluminium deken EHBO-instructie Als er materiaal uit de verbandtrommel uit de auto gebruikt is, vergeet het dan niet aan te vullen.

Gebruik aluminium deken

De deken wordt gebruikt om een persoon op temperatuur te houden. De deken heeft een zilverkleurige kant en een goudkleurige kant. Bij onderkoeling, bewusteloosheid of shock wordt de persoon toegedekt met de goudkleurige kant naar buiten toe. Een ezelsbruggetje om te onthouden: “koud is goud”. Bij oververhitting wordt de persoon toegedekt met de deken met de zilverkleurige kant naar buiten toe.

Verplichtingen voor bedrijven

Elk bedrijf moet volgens de ARBO-wetgeving een doos met verbandmateriaal in het bedrijf hebben. Deze moet binnen 30 seconden beschikbaar zijn. Hoe veel verbandtrommels een bedrijf heeft is afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Verbandtrommel inhoud voor bedrijven

Ook dat is afhankelijk van het bedrijf. Hoe meer risico een medewerker loopt op een verwonding, hoe meer materiaal een verbanddoos moet bevatten. Een verbanddoos voor bedrijven bevat in ieder geval de volgende materialen: 10 wondpleisters textiel 10 x 6 cm 4 snelverbanden (K) 6 x 8 cm steriel 2 snelverbanden (K) 8 x 10 cm steriel 6 steriele gaaskompressen 1/16 6 gaaskompressen 5 x 5 cm steriel 3 elastische windsels 4 m x 6 cm 2 elastische windsels 4 m x 8 cm 1 rol synthetisch watten 3 m x 10 cm 2 pakje zig zag watten 10 gram 3 driekante doeken 1 hechtpleister Normaal 5 m x 2,5 cm 1 knievormige schaar RVS 1 RVS pincet 2 paar disposable Latex handschoenen 1 set veiligheidsspelden van 6 stuks 10 alcoholdeppers 1 EHBO-handleiding

Bedrijf tot 10 personen

Voor een bedrijf tot 10 personen heb je met de verbanddoos B voldoende materiaal in huis om eerste hulp te verlenen.

Plaatsing verbandkoffer in bedrijf

Bedrijven moeten de verbandkoffer zichtbaar en op ooghoogte plaatsen. Als er met water gewerkt wordt, gebruiken bedrijven een waterdichte verbandkoffer.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou