Wat is een opleiding veilig hijsen?

Een opleiding veilig hijsen is erop gericht om veilig met hijswerktuigen te kunnen werken. Veel bedrijfsongevallen ontstaan door het ondeskundig gebruiken van een hijswerktuig of hulpmiddel. Dit kan voor gevaarlijke situaties voor medewerkers zorgen en ook de lasten beschadigen. Veel opdrachtgevers eisen daarom een hijscertificaat van hun personeel. Zo werkt alleen gecertificeerd personeel met de hijswerktuigen en is de kans op ongevallen een stuk kleiner.

Wat leer je tijdens de opleiding veilig hijsen?

Tijdens de opleiding veilig hijsen leer je om hijswerktuigen op een functionele manier te gebruiken. Hierdoor zal je zowel veilige als efficiënter te werk gaan. Hierbij krijg je zowel theorie- als praktijklessen. Je leert wat de maximale belasting van het hijswerktuig is en hoe je op een efficiënte manier met de lasten kunt werken. Dit zorgt ook nog eens voor een beter eindresultaat.

Hoe kun je de opleiding volgen?

Je kunt een opleiding veilig hijsen volgen bij een erkende specialist. Dat kan op de locatie van de opleider, maar soms ook in company. Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf zelf over alle middelen beschikt. Bij de incompany opleiding wordt al het personeel op locatie getraind, zodat ze meteen over de juiste certificaten beschikken. Ben je werkgever, dan bespaar je hierdoor zowel op tijd als op kosten.

Waarom is de opleiding belangrijk?

Zowel werknemer als werkgever kunnen aantonen dat zij gecertificeerd zijn. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan is dit zeker gewenst. Je bent namelijk verplicht aan te kunnen tonen dat je over voldoende kennis beschikt.

Eendaagse opleiding

Een opleiding veilig hijsen duurt slechts een dag. Slaag je voor de opleiding, dan ontvang je een wettelijk erkend certificaat. Hiermee voldoe je zowel aan de eisen die de Arbowet stelt als aan de eisen van de Arbeidsinspectie. Met een certificaat Veilig Hijsen bewijs je dat je weet hoe je veilig te werk moet gaan met het oog op jezelf en de omgeving.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou