Wanneer mag je een heftruck besturen?

De vraag wanneer je een heftruck mag besturen, kent eigenlijk twee antwoorden. Er is namelijk een minimale leeftijd waarop je een heftruck mag besturen. Daarnaast is er een belangrijke verplichting waar je aan dient te voldoen. Hier lees je wanneer je een heftruck mag besturen.

Wanneer mag je een heftruck besturen? Vanaf 16 jaar

Je mag een heftruck besturen vanaf 16 jaar. Veel mensen denken ten onrechte dat de leeftijdsgrens op 18 jaar ligt. Omdat zij een heftruck vergelijken met een auto (hoewel ook de minimumleeftijd waarop je autorijlessen mag nemen is gedaald). Maar het is dus 16 jaar. En dat is goed nieuws voor veel medewerkers. Er is wel een “maar”: tot aan je 18de mag je alleen de heftruck besturen onder supervisie van een meerderjarige collega die in het bezit is van een geldig certificaat. En daarmee komen we direct op het volgende punt.

Bestuur alleen een heftruck met een geldig certificaat

Je mag alleen een heftruck besturen wanneer je in het bezit bent van een geldig heftruck certificaat. Het hebben van een heftruck certificaat wordt niet expliciet verplicht gesteld door de wet. En toch beschouwt vrijwel iedereen het als verplicht. Zeker werkgevers. Hoe komt dat?

 

Je bent wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de heftruck veilig te kunnen besturen. Hoe ga je dit aantonen? Het heftruckcertificaat is hiervoor de geaccepteerde manier. Dit is dan ook de reden dat het vrijwel zonder uitzondering als verplicht wordt beschouwd. Ook je heftruckcertificaat kun je al vanaf je zestiende behalen.

Zonder toezicht een heftruck besturen vanaf 18 jaar

Je mag dus een heftruck besturen vanaf 16 jaar, mits in het bezit van een geldig certificaat. Wil je geheel zelfstandig een heftruck besturen, zonder toezicht van een collega, dan mag dit vanaf 18 jaar (uiteraard ook alleen met certificaat).

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou