Waarom veiligheidspictogrammen?

Veiligheidsmaatregelen zijn pas echt effectief als iedereen optimaal gebruik maakt van de maatregelen. Logisch dus dat het van belang is dat medewerkers en bezoekers weten welke maatregelen er zijn. En, indien van toepassing, waar deze te vinden zijn.


Met behulp van veiligheidspictogrammen maak je zichtbaar welke maatregelen er zijn op het gebied van veiligheid in een bedrijf of organisatie.


Veiligheidspictogrammen geven aan hoe je bij de nooduitgang komt. Of waar de AED en de brandblussers hangen. Daarom is het gebruik hiervan heel belangrijk.

Er zijn ontzettend veel soorten veiligheidspictogrammen

Er zijn ontzettend veel soorten veiligheidspictogrammen. Zo heb je veiligheidspictogrammen die aangeven welke beschermende kleding je moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwplaats waar het verplicht is een helm te dragen en veiligheidsschoenen.

Als er brand uitbreekt, is het erg prettig als je weet waar de brandblussers zich bevinden. Met veiligheidspictogrammen kan je dit gemakkelijk aangeven.

Wat moet je doen bij een calamiteit of ramp? Met behulp van veiligheidspictogrammen geef je belangrijke instructies aan over de vluchtroute, EHBO koffers of AED.

Zijn er gevaarlijke ruimtes of machines in het gebouw? Veiligheidspictogrammen zeggen je waar. Denk aan:

  • elektrische spanning;
  • laserstraling;
  • kans op uitglijden;
  • struikelgevaar;
  • heftruckzone;
  • gevaarlijke stoffen.

Welke vijf veiligheidspictogrammen zijn het populairst?

Er zijn veiligheidspictogrammen die in vrijwel elk bedrijf worden gebruikt. Dit zijn de vijf populairste veiligheidspictogrammen:

Locatie nooduitgang

Is er brand of een andere calamiteit? Iedereen moet snel en veilig naar buiten kunnen.

 

Brandblussers

Breekt er brand uit? Het blussen van de brand heeft vaak de hoogste prioriteit.

 

Aanwezigheid AED

Je wilt er niet aan denken. Maar toch kan het gebeuren: een medewerker, klant of gast krijgt een hartstilstand. De kans op een succesvolle reanimatie is groter met behulp van de AED.

 

EHBO

Gebeurt er een ongeluk? Is iemand gewond geraakt? Dan moet snel eerste hulp bij ongelukken worden geboden.

 

Verboden toegang

In veel bedrijven mogen bepaalde ruimtes alleen worden betreden door mensen die hiertoe bevoegd zijn. Dat is niet voor niets en meestal vanuit het oogpunt van veiligheid.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou