Waarom enkel zwachtelen?

Heel even niet goed opgelet of gewoon botte pech. In ieder geval maakte je een beweging waardoor je voet dubbel klapte. Je enkel is verzwikt of verstuikt. Bij een verzwikking zijn je gewrichtsbanden nog heel. Het gewrichtskapsel en/of het kraakbeen is misschien wel beschadigd. Zijn de banden aan de buitenkant van je enkel uitgerekt of ingescheurd? Dan is je enkel verstuikt.

Inpakken die enkel

Natuurlijk wil je graag voorkomen dat de schade nog groter wordt. Daarom is het verstandig om direct je enkel in te zwachtelen. Daarmee leg je een drukverband aan en zorg je dat de zwelling niet doorzet. En je geeft je enkel ook extra steun. Bij een lichte verzwikking, kun je met een goed ingezwachtelde enkel toch mobiel blijven.

Bij twijfel niet belasten

Weet je niet zeker er iets gebroken of gescheurd is? Ook dan kun je het beste een zwachtel aanbrengen. Je enkel is dan in ieder geval goed beschermd en het vocht wordt afgevoerd. Totdat iemand van de medische hulp of de huisarts je enkel heeft gecontroleerd, mag je deze absoluut niet belasten.

Enkel zwachtelen uit voorzorg

Is het jou al een keer overkomen dat je met je been omhoog zat door een verzwikking of verstuiking? Je bent niet de enige. Het is een veel voorkomende blessure, ook bij sporters. Misschien ben je er extra gevoelig voor en klapt je voet snel dubbel. In dat geval is het verstandig om je enkel(s) in te zwachtelen uit voorzorg. Met het drukverband kun je voorkomen dat je je enkel nóg een keer verzwikt of verrekt.

Hoe doe je dat?

Het spreekt voor zich dat zwachtelen alleen maar helpt als je het goed doet. Er is een aparte techniek voor nodig. Dus, hoe kun je dat verband het beste om je enkel doen? Dat lees je in dit artikel. Ook kun je uiteraard inschrijven voor een EHBO cursus of BHV cursus. Hier leer je een enkel zwachtelen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.