Waarom een opleiding veilig hijsen?

Waarom zou je een opleiding veilig hijsen volgen? Allereerst de vraag: wat is nou precies hijsen? Hijsen is het ophalen met een touw of takel van een zware last. Hijsen gaat om twee dingen: zware last en grote hoogtes. Een potentieel gevaarlijke combinatie. Niet zo gek dus om een opleiding veilig hijsen te volgen of aan te bieden aan het personeel dat ermee te maken heeft.

Wat kan er misgaan tijdens het hijsen?

Hijsen is een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen voor je last, maar ook voor de omgeving en voor jezelf.  Tijdens het hijsen kan er veel misgaan. De lading kan gaan zwenken. Een lading kan vallen. Je kan de controle verliezen over de lading. Een opleiding veilig hijsen kan je voorbereiden op al deze risico’s. Juiste kennis kan helpen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarom is het voor iedereen die hijst verstandig om een veilig hijsen opleiding te volgen.

Wat leer je in de opleiding ‘veilig hijsen’?

In de opleiding veilig hijsen leer je alles wat je moet weten om veilig te hijsen. Dat betekent onder andere dat je leert om risico’s te herkennen, maar ook hoe lasten doorwerken. Met een veilig hijsen certificaat op zak weet je zeker dat je over de juiste kennis beschikt om de risico’s van hijsen te beperken en dit zo veilig mogelijk te doen.


Een opleiding veilig hijsen kan ook op locatie worden gegeven. Het voordeel hiervan is dat je kan oefenen met eigen machines en materieel.

Waarom is de opleiding niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor jezelf?

Hijsen is belangrijk, maar ook risicovol. Gaat er wat mis, is er een ongeval of calamiteit, dan zal jij moeten kunnen bewijzen dat je in staat bent je werk veilig uit te voeren. Je kan bewijzen dat je capabel bent en dat het ongeval of calamiteit niet heeft plaatsgevonden omdat jij onvoldoende kennis van veilig hijsen had. Met een certificaat veilig hijsen heb je dit bewijs in handen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.