Waarmee kun je een wond ontsmetten?

Je hebt een wond. Ai. Niet fijn. Het is belangrijk om direct je wond te verzorgen. Want alleen dan is er kans dat de wond goed en snel geneest. En ook al lijkt je wond schoon, toch kan er nog vuil in zitten. Daarom is het belangrijk om je wond ook te ontsmetten. Zeker als je bent gebeten door een dier. Maar waarmee kan je een wond ontsmetten?

In eerste instantie maak je de wond goed schoon met water. Ook als de wond sterk vervuild is. Het ontsmetten doe je met een ontsmettingsmiddel als jodium of Betadine. Reinig ook het gebied rondom je wond. Bel je huisarts als je bang bent voor besmetting of een infectie.

Wat doe ik na de ontsmetting?

Als je wond schoon is, moet deze gaan helen en dat kost even tijd. Smeer vooral niets op je wond. Ook niet voor pijnverlichting. Crèmes die op de markt zijn en beloven je huid te herstellen, doen meestal niets. Je kan er zelfs een infectie van oplopen.

 

Heb je een open wond? Dan moet deze worden verbonden. Niet alleen tegen infectie, maar ook om de wond te laten helen. Want stel je voor dat je bij het omkleden je wond weer los trekt. Dan kan je wond weer opengaan, waardoor herstel alleen maar langer duurt.  

 

Verschoon regelmatig de pleister of het verband. In het begin zelfs dagelijks. Indien nodig spoel je je wond weer schoon en laat je deze drogen. Herhaal dit totdat je wond dicht is en droog. Totdat er een korst op zit dus. Zit er eenmaal een korst op, dan hoef je je wond niet meer schoon te maken. Wellicht overbodig om te zeggen, maar het is niet verstandig om de korst eraf te peuteren.

Waarmee kan ik mijn wond het beste verbinden?

Verbind je wond altijd met vet gaas voor je de pleister of verband gaat aanbrengen. Door het gebruik van vet gaas voorkom je dat een pleister of verband aan je wond gaat kleven.

 

Tenslotte: zorg voor een goed gevulde EHBO-kist.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou