Wat is een tweedegraads brandwond?

Brandwonden komen in meerdere gradaties. Drie, om precies te zijn. We onderscheiden de eerstegraads brandwond, tweedegraads brandwond en derdegraads brandwond. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, bepaalt de ernst van de brandwond in welke categorie deze valt. Een tweedegraads brandwond is een vrij ernstige tot ernstige brandwond die direct verzorging nodig heeft. In dit artikel lees je wat een tweedegraads brandwond precies is, hoe je deze herkent en wat je moet doen wanneer jij of een ander slachtoffer een tweedegraads brandwond oploopt.

Wat is een tweedegraads brandwond en hoe herken je deze?

Bij een tweedegraads brandwond is niet alleen de opperhuid verbrand, zoals dat ook bij een eerstegraads brandwond het geval is, maar ook de lederhuid: een dieper gelegen huidlaag. Dat betekent dat een tweedegraads brandwond behoorlijk ernstig kan zijn.

 

Binnen tweedegraads brandwonden zijn er twee soorten te onderscheiden: een oppervlakkige tweedegraads brandwond en een diepe tweedegraads brandwond. Vreemd genoeg is in veel gevallen een oppervlakkige tweedegraads brandwond pijnlijker dan een diepe tweedegraads brandwond. Hoe dat komt? Hoe dieper de huid verbrandt, hoe meer de zenuwen met pijnreceptoren worden aangetast. Vandaar ook dat slachtoffers van een derdegraads brandwond vaak weinig tot soms zelfs helemaal niets voelen.

 

Maar wat is nu het verschil tussen een oppervlakkige en diepe tweedegraads brandwond? In beide gevallen is er sprake van (veel) pijn, een natte huid en vorming van blaren. Bij een oppervlakkige wond is de huid glanzend rood of roze. Bij een diepe wond is de huid rood/wit. Ook mensen met een donkere huidskleur krijgen een witte huid bij diepe brandwonden: pigment is namelijk niet aanwezig in de dieper gelegen huidlagen.

Wat moet je doen bij een tweedegraads brandwond?

Bij een tweedegraads brandwond moet je doen wat je bij elke brandwond als eerste doet: koelen met lauw water. Lang en overvloedig: minimaal vijf minuten, maar het liefst langer. Dit is namelijk nodig om verdere verbranding van de huid te stoppen. Omdat een tweedegraads brandwond vochtig is, moet je nooit proberen om kleding bij de wond te verwijderen. De kans is namelijk groot dat deze aan de wond verkleefd is. Koel de kleding mee met de wond.

 

Tijdens het koelen kun je een inschatting maken van de ernst. Vertrouw je het niet, bel dan 112. Is professionele hulp niet nodig, dan laat je de wond drogen. Vervolgens kun je deze afdekken met vet gaas. Breng nooit gewoon verband aan, want dat gaat aan de wond vastkleven.

Leren handelen bij een tweedegraads brandwond

Het bovenstaande legt in een notendop uit hoe je dient te handelen bij een tweedegraads brandwond. Wil je goed leren handelen wanneer jij of een ander slachtoffer een tweedegraads brandwond of andere (brand)wond heeft opgelopen? Geef je dan op voor een BHV cursus.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.