Symptomen bij hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk brengt ook hoge risico’s met zich mee. Het is gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. In het uiterste geval kan een hoge bloeddruk zorgen voor hartfalen, een beroerte of een hartinfarct. Helaas lopen veel te veel mensen rond met een hoge bloeddruk zonder dit te weten. Mensen ouder dan 40 jaar lopen een groter risico op een verhoogde bloeddruk. Om te weten of jij een hoge bloeddruk hebt, is het goed om je te laten controleren. Want vaak weet je dat niet eens. De symptomen van een hoge bloeddruk zijn vaak moeilijk te herkennen. Toch kunnen ze er wel zijn.

Dit zijn de symptomen van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk komt in verschillende gradaties. Men spreekt van een hoge bloeddruk wanneer deze in rust hoger is dan 140 (bovendruk) en 90 (onderdruk). Omdat mensen tijdens het meten bij de huisarts of in het ziekenhuis enige stress kunnen ervaren, is hun bloeddruk daar soms net iets hoger dan thuis. Voor thuismetingen geldt een maximale waarde van 135/85.

 

De symptomen van een hoge bloeddruk zijn bij een licht verhoogde bloeddruk vaak moeilijk of zelfs helemaal niet te herkennen. Hoe hoger de bloeddruk is, des te duidelijker de symptomen vaak ook zijn. Dat is echter niet altijd zo. Veel mensen lopen rond met een gevaarlijk hoge bloeddruk terwijl zij zich helemaal goed voelen. Ervaar jij geen symptomen van een hoge bloeddruk, laat deze dan alsnog regelmatig controleren. Niet voor niets wordt een hoge bloeddruk een echte sluipmoordenaar genoemd.

 

De symptomen van een hoge bloeddruk zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Wazig zicht
  • Een rusteloos gevoel

 

Al deze symptomen kunnen ook andere oorzaken kennen, waardoor het voor mensen soms moeilijk is om te herkennen dat zij last hebben van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan erfelijk zijn, maar er zijn ook tal van handelingen die eraan bijdragen of het kunnen veroorzaken. Teveel roken, teveel alcohol, ongezond leven, weinig bewegen en niet sporten, over- en ondergewicht, veel zout eten en stress kunnen allemaal bijdragen aan een te hoge bloeddruk. Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou